Recensământ – Evreii şi grecii, cei mai studioşi rezidenţi din România. Care sunt etniile de la celălalt capăt?

miercuri, 04 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Recensământ – Evreii şi grecii, cei mai studioşi rezidenţi din România. Care sunt etniile de la celălalt capăt?

Evreii şi grecii sunt cei mai studioşi rezidenţi din România. Populaţia ambelor etnii a absolvit, în proporţie de peste 50%, o formă de învăţământ superior. Pe locul trei sunt armenii din România, care, în proporţie de 48%, sunt absolvenţi de studii superioare. În schimb, românii, maghiarii şi romii, adică 98,7% din populaţia care şi-a declarat etnia la recensământul din 2021, sunt printre etniile cu cei mai puţini absolvenţi de studii superioare.

Potrivit primelor date provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, în 2021 populaţia rezidentă în România era de 19.053.815 persoane. Iar dintre locuitorii care şi-au declarat etnia (16.568.889 persoane), 89,3% erau români, 6% maghiari şi 3,4% s-au declarat de etnie romă.

Aşa cum se vede din statistici, România este ţara în care persoanele cu pregătire superioară sunt în minoritate (16%), în timp ce absolvenţii de studii medii sunt majoritari (43,5%), iar cei cu un nivel scăzut de educaţie îi urmează îndeaproape (40,5%). În plus, recensământul din 2021 a numărat şi 143,6 mii de persoane analfabete rezidente în România.

Însă datele statistice arată şi care era nivelul de pregătire al populaţiei rezidente în 2021, pe etnii. Evreii, grecii şi armenii abia dacă formează, împreună, o populaţie cât să umple un sat. Cele trei etnii au în total puţin peste 5.600 de rezidenţi în România. Însă nivelul lor de educaţie depăşeşte cu mult nivelul altor etnii prezente în ţară. Evreii, de exemplu, au 61% din populaţie cu studii superioare, 29% cu studii medii şi 10% cu un nivel scăzut de educaţie. Iar populaţiile de etnie greacă şi armeană rezidente în România au absolvit, în proporţie de 86%, o şcoală medie sau superioară.

Pe etnii, după ponderea absolvenţilor cu studii superioare, cetăţenii români se situează abia în jumătatea inferioară a clasamentului. În afară de evrei, greci şi armeni, ne depăşesc şi macedonenii, germanii, tătarii, sârbii, bulgarii, albanezii, italienii şi polonezii în ce priveşte procentul absolvenţilor de învăţământ superior din populaţie. La polul opus, etniile cu cei mai puţini rezidenţi cu studii superioare sunt cele croată (9%), ucraineană (7%) şi romă (2%).

Italienii, albanezii şi maghiarii sunt etnicii din România cu cei mai mulţi absolvenţi de studii medii (56%, 53%, respectiv 50%), iar etnia romă, cu cei mai puţini (15%).

Cât despre ucrainenii din România, aceştia se numărau (în 2021, înainte de izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina şi Federaţia Rusă) printre etniile cu cel mai scăzut nivel de educaţie. 51% nu aveau studii sau au absolvit învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial. Etniile în care, la recensământ, cea mai mare partea a populaţiei rezidente nu avea studii, sau avea studii de nivel scăzut, erau croaţii (53%), turcii (56%) şi romii (83%). 

 

Comentarii