Rechizitoriul lui Chirica. Limuzine Skoda nou nouțe la Primărie, rable la Poliția Locală

luni, 22 februarie 2021, 12:01
4 MIN
 Rechizitoriul lui Chirica. Limuzine Skoda nou nouțe la Primărie, rable la Poliția Locală

Dosarul Skoda, în care primarul Mihai Chirica este trimis în judecată, abordează două probleme: licitația și contractul ilegal încheiat pentru achiziționarea mașinilor, dar și demersurile făcute de șefii Primăriei Iași pentru a ascunde ilegalitățile, după ce Parchetul și Curtea de Conturi au intrat pe fir. În rechizitoriu se vorbește și despre presiuni: șefii municipalității țipau la funcționari sau le ofereau prin telefon „sugestii imperative” pentru a fabrica documente care să îi acopere. Mihai Chirica s-a implicat direct în acțiunea de spălare a urmelor, declanșată după ce Curtea de Conturi și Parchetul au început să ceară informații și documente. Pentru a ascunde afacerea au inventat un schimb de autoturisme între Primăria Iași și Poliția Locală: 4 limuzine Skoda nou nouțe pentru o Dacia Break, o Dacia Supernova, un Espero și un Hyundai. Doar ultimul autoturism avea acte și se putea deplasa pe roți. Șoferii primăriei și funcționarii audiați au confirmat că mașinile Skoda au fost folosite doar de șefii primăriei și niciodată de Poliția Locală. Primăria a plătit și numere preferențiale pentru primar, viceprimari și secretarul CL. 7IAȘI prezintă în exclusivitate detaliile cele mai importante din rechizitoriul de 80 de pagini prin care primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Mașinile au fost achiziționate sub pretextul folosirii acestora de către Poliția Locală, dar în realitate erau întrebuințate ca bunuri personale de șefii Primăriei Iași, rețin procurorii în rechizitoriu.

Cele mai grave fapte consemnate de anchetatori se referă însă la încercările inculpaților din dosar de a mușamaliza afacerea după ce Curtea de Conturi și chiar Parchetul au început să facă cercetări.

Zeci de martori au fost audiați de procurori, printre aceștia numărându-se funcționari ai Primăriei Iași din cadrul Serviciului Administrativ, condus la acea vreme de Costel Chișcă, dar și șoferi sau angajați responsabili de parcul auto.

„Martorul Spătăreanu Petru a primit o dispoziție verbală de la șefa sa (șefa Biroului Reglementare Transporturi Urbane), doamna Oțeleanu Cristina să întocmească un referat de specialitate pentru inițierea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să se decidă predarea către Poliția Locală Iași a patru autoturisme ce se aflau parcate în baza SC Servicii Publice Municipale SA.

Ulterior primirii acestei dispoziții (din câte își amintește martorul peste câteva zile), Spătăreanu Petru a fost chemat în biroul domnului viceprimar de la vremea respectivă Chirica Mihai, care i-a indicat mărcile celor patru autoturisme ce urmau a fi predate către Poliția Locală. Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile, a fotografiat cele patru autoturisme indicate, apoi a listat fotografiile și le-a dus la cabinetul inculpatului Chirica Mihai.

La un moment ulterior, a fost încheiat procesul verbal de predare-primire a celor patru autoturisme („un autoturism marca Dacia Break, un autoturism marca Dacia Supernova, un autoturism marca Daewoo Espero, un autoturism marca Hyundai”)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Un alt martor, angajat la dispeceratul Poliției Locale, a confirmat în fața procurorilor că mașinile oferite la schimb pentru cele patru Skoda nu erau bune de nimic. Au fost aduse pe rampă, erau vechi și imposibil de folosit.

„Martorul Filote Dorel, șef al Biroului Dispecerat: în anul 2015, când a revenit din concediu, a constatat că în curtea Poliției Locale se aflau patru autoturisme, respectiv un Hyundai, un Espero, o Dacia Supernova și o Dacia Break, respectiv niște mașini uzate care au rămas exact în locul în care au fost descărcate de pe platforma cu care fuseseră aduse. După părerea martorului, acele autoturisme erau foarte vechi și nu se aflau în stare de funcționare, motiv pentru care știe sigur că nu au fost folosite niciodată în activitatea Poliției Locale Iași”, au consemnat anchetatorii.

Șefa Biroului Achiziții de la Poliția Locală, Corina Lazăr a fost audiată de procurorii și a arătat că demersurile privind realizarea schimbului de autoturisme cu Primăria Iași au avut ca motiv real descoperirile făcute de inspectorii Curții de Conturi, care au controlat contractele Primăriei.

„Martora Lazăr Corina, șef al Biroului Achiziții Poliția Locală Iași, din câte își amintește, în anul 2015, au fost aduse la Poliția Locală Iași, cu o platformă patru mașini (de fapt, niște rable care nu erau funcționale), care au fost lăsate în curtea instituției.

Martora a precizat că, mult mai târziu, respectiv în perioada octombrie – noiembrie 2016, cu ocazia controlului derulat de controlorii Camerei de Conturi Iași, a aflat de asemenea, de la controlorul Camerei de Conturi, faptul că cele patru autoturisme predate Poliției Locale în anul 2015 au fost predate în locul celor patru autoturisme marca Skoda, ce fac obiectul unor contracte de leasing operațional încheiat de municipiul Iași.

Martora a declarat că în luna ianuarie 2017, timp de o zi, au fost aduse de la Primăria Iași trei autoturisme marca Skoda, dintre care ea a văzut pe fereastră doar un autoturism de culoare bleumarin, parcat în curtea instituției. A relatat că printre colegii ei se făceau glume, aceștia întrebându-se cui vor fi repartizate acele mașini.

În aceeași zi, martora a avut o discuție cu domnul Grumeza Georgel și cu doamna contabil șef, Palimariciuc Irina, discuție în urma căreia domnul director i-a spus să întocmească o adresă către Municipiul Iași în care să explice faptul că Poliția Locală Iași nu poate prelua cele patru autoturisme marca Skoda, întrucât nu poate respecta condițiile de utilizare impuse prin contractul de leasing, Poliția Locală folosind autoturismele din parcul auto pentru patrulare”, se precizează în rechizitoriu.

Aflați amănunte de pe 7iasi.ro.

Comentarii