De Business

Punem punctul pe știi

Record al profitului reinvestit în România de companiile străine, în 2022: peste 6 mld. euro

miercuri, 25 octombrie 2023, 19:45
1 MIN
 Record al profitului reinvestit în România de companiile străine, în 2022: peste 6 mld. euro

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) a urcat în 2022 la valoarea record de 10 miliarde euro, valoare cu 12,3% mai mare comparativ cu anul precedent, depăşind precedentul nivel maxim atins în 2008 (9,2 miliarde euro).

Peste 6 miliarde de euro din această sumă provine din profitul reinvestit de companii, în condiţiile care un număr mic de firme au accesat si facilitatea reinvestirii profitului: au beneficiat de facilitate pentru mai puţin de 0,5% din profitul reinvestit, din motive pe care le vom explica mai jos.

Trebuie ţinut cont, însă, că acest salt a fost favorizat de ridicarea resticţiilor impuse în timpul pandemiei de Covid şi de refacerea climatului investiţional românesc, în pofida tensiunilor geopolitice şi a crizei energetice – pe de o parte. Pe de altă parte, tendinţa creşterii investiţiilor în România a fost contrară celei manifestate pe plan global, potrivit căreia tranzacţiile de natura ISD s-au diminuat cu 5 procente în acelaşi interval de referinţă, conform datelor OECD.

La finalul anului 2022 soldul total al investiţiilor străine (ISD) în Românian a atins un maxim istoric de 108 miliarde euro, datorită intensificării tranzacţiilor de natura ISD, se arată în raportul BNR pe această temă. Din această valoare, 66% reprezintă investiţii în întreprinderi greenfield.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Comentarii