De Business

Punem punctul pe știi

Reducere de 50 de bani pe litrul de carburant: Ajutor de stat pentru ca transportatorii să nu-și facă plinul în alte țări și să nu dea faliment

miercuri, 11 mai 2022, 09:00
1 MIN
 Reducere de 50 de bani pe litrul de carburant: Ajutor de stat pentru ca transportatorii să nu-și facă plinul în alte țări și să nu dea faliment

Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă și de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei pentru compensarea creșterii prețului pentru combustibil generat de războiul din Ucraina și evitarea falimentului, potrivit unui memorandum discutat miercuri de Guvern. Ajutorul se va acorda sub formă de grant, valoarea acestuia fiind de 50 bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere.

Schema de ajutor de stat a fost inițiată de Ministerul de Finanțe și de Ministerul Transporturilor.

Motivele ajutorului de stat: Stoparea creșterii prețurilor de transport și posibila reorientare a transportatorilor pentru alimentare în alte țări
În Memorandum sunt detaliate motivele lansării acestei scheme de ajutor de stat, astfel:

„În prezent, operatorii de transport rutier se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la combustibili, costurile de operare crescând semnificativ.
Firmele de transport rutier nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului combustibilului aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul acestora.
Spre exemplu, costul de operare al transportului rutier de marfă a crescut cu 21% în perioada Decembrie 2021 – Aprilie 2022.
În vederea stopării creșterii prețurilor aferente operațiunilor de transport rutier de mărfuri/persoane care determină majorarea costurilor și pentru alte produse și servicii, pentru preîntâmpinarea unei posibile reorientări a transportatorilor rutieri în efectuarea alimentării cu combustibil a mijloacelor de transport în alte state, în acord cu cele cuprinse în Comunicarea Comisiei, Guvernul României poate adopta un măsuri legislative în acest sens.”, se arată în Memorandum.

Mai mult, pe hotnews

Comentarii