Reorganizarea ANAF: antifrauda se întoarce în epoca Gărzii Financiare; apare un vicepreședinte responsabil de digitalizare

vineri, 15 martie 2024, 08:22
2 MIN
 Reorganizarea ANAF: antifrauda se întoarce în epoca Gărzii Financiare; apare un vicepreședinte responsabil de digitalizare

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență care conține ”măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale” a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Una dintre măsuri vizează revenirea la putere a structurilor locale antifraudă, așa cum se întâmpla pe vremea Gărzii Financiare, în anii 2010 – organizare criticată la acea vreme de auditorii externi pentru că erau folosite ca instrumente de presiune pe mediul de afaceri local.

Aceste măsuri vizează:

-Înfiinţarea un nou post de vicepreşedinte ANAF care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei. Postul va fi obţinut prin desfiinţarea unui post vacant existent în cadrul ANAF şi înfiinţarea unui post de vicepreşedinte ANAF, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului.

-Începând cu data de 1 mai 2024, în cadrul aparatului propriu al ANAF va funcţiona Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, iar modalitatea de reorganizare a ANAF prin pierderea personalităţii juridice a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabil şi funcţionarea ei ca direcţie generală în cadrul ANAF se va realiza prin fuziune. Fuziunea se va face prin absorbţia Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili de către ANAF.

-Se înfiinţează funcţii publice specifice de execuţie de inspector antifraudă, dar şi a funcţiilor publice specifice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector şef direcţie antifraudă, inspector şef serviciu antifraudă.

-OUG introduce reglementări referitoare la faptul că nerespectarea secretului fiscal de către personalul ANAF care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu are acces la informaţii care constituie secret fiscal potrivit legii, atrage răspunderea potrivit legii.

-În anul 2024 autorităţile din subordinea Ministerului Finanţelor care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale pot achiziţiona autoturisme autoturisme, precum şi mobilier şi aparatură birotică

-Introducerea funcţiilor publice specifice aferente DGAF din cadrul ANAF (prevăzute la pct. 3), a funcţiei publice specifice de şef unitate fiscală, precum şi a celor cu statut special din cadrul Autorităţii Vamale Române.

-Alinierea drepturilor salariale ale personalului din cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor prin raportare la nivelul de salarizare pentru funcţiile din cadrul ANAF, unitate subordonată MF.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii