Republica Moldova închide șase posturi de televiziune implicate în războiul informaţional. Pe listă este și Publika TV

luni, 30 octombrie 2023, 14:55
2 MIN
 Republica Moldova închide șase posturi de televiziune implicate în războiul informaţional. Pe listă este și Publika TV

​Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunțat luni că sistează licențele de emisie a șase posturi TV – între care Publika TV – considerate „un pericol la adresa securității informaționale”, scrie Ziarul de Gardă. De asemenea, au fost blocate peste 30 de site-uri, unele dintre ele gestionate direct de către Rusia.

Posturile TV din Republica Moldova ale căror licențe au fost suspendate sunt: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Anunțul a fost făcut luni de către șeful SIS, Alexandru Musteața, care a spus că aceste posturi TV își desfășoară activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.

„Reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformarea în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor. În același timp, pentru exercitarea influenței hibride externe din partea actorului statal Federația Rusă (…)”, a afirmat Musteața, citat de Ziarul de Gardă.

Șeful SIS a mai anunțat că a semnat luni un ordin pentru blocarea a 31 de pagini web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”.

„Zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse”
Premierul Dorin Recean a anunțat și el decizia, printr-un mesaj postat pe Facebook în care spune că în Republica Moldova au loc zilnic atacuri hibride din partea Federației Ruse.

„În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic.
Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine.
Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, spune premierul Republici Moldova.
În 16 decembrie 2022, CSE a mai aprobat o decizie privind suspendarea licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din Republica Moldova: „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Comentarii