Rețelele prin care străinii vânează urși din România. Vin pentru trofee

vineri, 07 mai 2021, 09:44
2 MIN
 Rețelele prin care străinii vânează urși din România. Vin pentru trofee

Urșii mici care fac probleme în gospodării sunt doar pretextul sub care ajung în România vânători din străinătate. Aceștia știu din start că vor vâna un animal trofeu și plătesc bani mulți pentru asta, spun activiștii de mediu, care vorbesc despre rețele bine puse la punct.

Vânătoarea de urși, pentru trofeu, este interzisă din 2016. De atunci, mai este permisă doar „extragerea” sau „recoltarea” acelor exemplare care ajung în comunitățile umane și fac probleme, victime omenești sau pagube materiale. În aceste cazuri, se dă o derogare de la lege, decizie care e luată de Ministerul Mediului pe baza unui dosar cu datele despre „urșii problemă”.

Activiștii de mediu avertizează de mulți ani că în unele cazuri aceste derogări sunt folosite pentru a acoperi tocmai vânătorile de animale trofeu, interzise de lege.

„Administrațiile fondurilor de vânătoare au în fiecare an cote de vânătoare, nu doar la urs, ci și la alte animale. Acestea informează firme care se ocupă cu organizarea de excursii de vânătoare, peste tot în Europa: «Anul ăsta putem împușca atâția cerbi, atâtea capre. Avem un urs cu derogare». E o rețea de afaceri. Lucrul ăsta îl fac atât dministrațiile fondurilor de vănătoare private cât și cele de stat. În cazul urșilor, e o practică de mulți ani. De cel puțin 4 sau 5 ani, de când urmăresc eu. Nu se extrag urșii problemă. Dar aceste derogări sunt folosite pentru partide de vânătoare, care înseamnă mai mult decât prețul trofeului, ce merge de la 7.000 la 30.000 de euro. Oamenii care vin știu din start că vor împușca un trofeu, nu un urs care face probleme. Adică un vânător experimentat nu face distincția între o ursoaică cu pui și un urs mascul?”, a explicat, pentru Newsweek România, Mihai Goțiu, activist de mediu și fost senator.

Se întâmplă rar ca un vânător să ucidă alt urs din greșeală. Pentru că el nu merge singur în pădure, ci cu pădurari locali.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii