De Sănătate

Punem punctul pe știi

Retragerea unor medicamente de hipertensiune i-a bulversat pe medici şi pacienţi

joi, 31 martie 2022, 01:59
4 MIN
 Retragerea unor medicamente de hipertensiune i-a bulversat pe medici şi pacienţi

Retragerea unor medicamente vechi ca utilizare în tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA) i-a bulversat atât pe farmacişti, cât şi pe pacienţi. Farmaciştii nu ştiu deocamdată care sunt înlocuitorii potriviţi pe reţete, iar pacienţii nu găsesc soluţii pentru că medicii cardiologi au emis deja reţetele. La rândul lor, cardiologii spun că nu ştiau de retragerea comprimatelor de la Pfizer (producătorul). Alţii afirmă că nu le mai folosesc de mult, şi oferă soluţii.

În loc de tratament pentru HTA, tratament pentru stomac, chiar dacă nu te doare

În urmă cu aproximativ o săptămână, compania Pfizer anunţa retragerea mai multor loturi de medicamente destinate tratării HTA. Mai exact, este vorba de Accuretic, cunoscut ca Accuzide, şi alte două versiuni generice ale sale distribuite de Greestone, respectiv comprimatele quinapril şi hidroclorotiazidă şi comprimatele quinapril HCI/hidroclorotiazidă.

Dispariţia din farmacii a creeat panică în rândul pacienţilor. ”Am solicitat farmacistei un înlocuitor la accuzide. Mi-a recomandat unul, dar nepotrivit. Era pentru cu totul altă afecţiune. Mai exact era pentru stomac. Nu mi s-a explicat nici de ce a fost retras acest medicament. Mai exact, farmacista părea total depăşită de situaţie. În final mi-a spus să solicit opinia medicului specialist şi să cer să mi se modifice reţeta”, a spus o pacientă diagnosticată cu hipertensiune arterială.

Motivul pentru care comprimatele amintite au fost retrase este conţinutul peste limita admisă zilnic de anumiţi compuşi cancerigeni. Compusul în cauză este nitrozamina care se găseşte în mai multe alimente, precum apă, bere, carne la grătar sau produse procesate din carne. “Este vorba despre o retragere voluntară, iniţiată de compania Pfizer. De fapt, se retrag două loturi din produsul Accuzide 10/12.5, motivul fiind o concentraţie depăşită de N-nitrozo-quinalapril. Nirozoderivaţii sunt compusi toxici pentru organismul uman, implicaţi în diferite procese patologice”, a spus Gabriela Tătărîngă, farmacist principal şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

“Sunt medicamente vechi. Nu am văzut nicio informare pe tema retragerii”

Statisticile mondiale arată că 1 din 3 adulţi suferă de hipertensiune arterială, 1 din 3 adulţi nu ştie că suferă de această boală şi 1 din 3 pacienţi hipertensivi are TA > 140 mmHg, adică este necontrolat terapeutic. La nivel mondial, hipertensiunea arterială rămâne principala cauză de deces. Un mare procent de pacienţi cu HTA rămân necontrolaţi deşi iau medicamente antihipertensive. 40% dintre pacienţii hipertensivi sunt trataţi cu două medicamente antihipertensive şi 60% dintre ei rămân necontrolaţi deşi iau tratamentul în mod corect, motiv pentru care cei mai mulţi dintre ei necesită asocierea a 3 medicamente. În România, peste 46% dintre adulţi sunt diagnosticaţi cu această boală.

“Sunt medicamente vechi. Nu îmi este clar de ce le retrag. Dacă ar fi apărut ceva nou, evident că ar fi cerut o contraexpertiză. În afară de efectele generale adverse pe care le au cele două clasele de medicamente care sunt utilizate în HTA de foarte multă vreme, celelate detalii legate de modul de producere, de compoziţia comprimatelor respective cu celelalte ingrediente nu le cunosc. Nu am văzut nicio informare pe tema asta şi e posibil să fie ceva care să ţină mai mult de politica internă a companiei”, a declarat prof.univ.dr. Antonio Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul ”Sfântul Spiridon”.

Mulţi cardiologi folosesc accuzide, deşi există înlocuitori

Mulţi cardiologi foloseau în tratament, cel puţin până acum, accuzide. Alţii însă au găsit în timp soluţii de înlocuire, pentru că se cunoşteau deja anumite efecte adverse alte tratamentului. “Dacă ar fi să ne uităm la hidroclorodializă, aceasta oricum era recomandată în asociare cu alte comprimate. Locul acesteia a fost luat de ceva vreme de indapamidă, care este mult mai neutră metabolic decât hidroclorodializa. Dializicele aveau deja o reputaţie cum că dau o serie de efecte adverse, inclusiv diabet zaharat, hiperuricemie. Nu erau chiar nişte medicamente fără efecte adverse, dar lucrurile acestea erau cunoscute. Indapanida, pe care noi am utilizat-o în ultima vreme, s-a dovedit mult mai eficientă fiind un vasodilatator, diuretic, pe scurt diazide-like, asemănător diazidicelor, din punct de vedere al efectului”, a adăugat prof.univ.dr. Antonio Petriş.

Potrivit NYT, în SUA, aceste retrageri voluntare au devenit obişnuite în ultimii ani, după ce laboratoare consacrate au depistat în compoziţia medicamentelor anumiţi compuşi care pot cauza cancer. Încă din 2020, Food and Drug Administration a îndemnat companiiile farmaceutice să teste produsele în mod regulat. De altfel, tot în urmă cu o săptămână, agenţia americană a anunţat retragerea unor loturi de comprimate de la Sandoz, respectiv Orphenadrine Citrat 100 mg cu eliberare prelungită, comprimate folosite în tratamentul anxietăţii sau a durerilor musculare, care la noi încă se mai găsesc în farmacii.

Comentarii