România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender

marți, 19 ianuarie 2021, 17:35
2 MIN
 România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că persoanele transgender din România nu au la dispoziţie o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului, potrivit Asociaţiei Accept.

De asemenea, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul şi prima cifră a codului numeric personal) încalcă viaţa privată şi autonomia personală.

CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României şi Y împotriva României: doi bărbaţi transgender care au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în ţara noastră. Cei doi au primit o compensaţie morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9755 euro cheltuieli de judecată şi 1 153 euro daune materiale.

“În speţă, a existat o încălcare a articolului 8 din convenţie din cauza absenţei unei proceduri clare şi previzibile pentru recunoaşterea juridică a identităţii de gen care să permită schimbarea sexului şi, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă şi accesibilă”, explică CEDO.

“Asociaţia Accept salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare şi transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă. ACCEPT consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declaraţia persoanei”, a transmis asociaţia, printr-un comunicat de presă.

În acest moment, persoanele trans care doresc să îşi schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat şi sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfăşurat în prezenţa unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi pentru a îşi demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale. În instanţele naţionale, între 2006 şi 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, iar judecătorii au condiţionat modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea, mai arată Asociaţia Accept.

Comentarii