România, în pretinsele informații scurse de Pentagon. Harta cu jocuri militare în sprijinul Ucrainei

vineri, 14 aprilie 2023, 10:55
2 MIN
 România, în pretinsele informații scurse de Pentagon. Harta cu jocuri militare în sprijinul Ucrainei

Pretinsele informații „secrete” ale Pentagonului ar arăta și că România participă la jocuri militare în sprijinul Ucrainei. Pretinsele informații „secrete” ale Pentagonului arată și o hartă ce ar include România și niște indicative.

Documentul, o fotografie a unei pagini marcate cu SECRET/NOFORN, este intitulat Russia/Ukraine Joint Staff J3/4/5 Daily Update din martie.

Secret/NoForn înseamnă Not Releasable for Foreign Resorts (NOFORN) și este un marcaj pentru informații secrete care nu trebuie divulgate sub nicio formă guvernelor străine, cetățenilor străini, organizațiilor străine sau cetățenilor din afara SUA.

România participă la jocuri militare în sprijinul Ucrainei

Documentul este un fel de calendar al activităților militare în luna martie, legate de războiul din Ucraina, coordonat de „Joint Staff J3/4/5” 

Direcția Operațiuni (J3) este filiala Continental Staff System a Statului Major comun al Departamentului Apărării al SUA, responsabilă de operațiunile militare.

J4 integrează planificarea și execuția logistică  (mentenență) în sprijinul operațiunilor comune pentru a stimula pregătirea forțelor comune, pentru a maximiza libertatea de acțiune a comandantului forței comune.

Statul Major J5 propune strategii, planuri și recomandări de politică președintelui șefilor de stat major comun pentru un context strategic mai larg, coordonat cu partenerii interagenții și de alianță. 

Cât privește România, pe hartă se văd indicativele 2, 4, 5 și se dă și explicația.

 

„(2) Operațiuni NATO de recunoaștere aeriană

Participă Bulgaria cu două aeronave fără pilot, România cu două aeronave de luptă, Polonia, cu trei aeronave de luptă și trei fără pilot.

(4) Exerciții bilaterale cu națiuni partenere pentru sprijinul Ucrainei

(5) Grupul de luptă Flancul de Sud-Est (BGFP) (Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria) a efectuat exerciții comune cu parteneri pentru a împiedica agresiunea rusă.

Mai mult, pe newswee

k

Comentarii