România, judecată la CEDO pentru nerecunoșterea căsătoriei gay dintre Adrian Coman și Clai Hamilton

luni, 01 martie 2021, 19:36
2 MIN
 România, judecată la CEDO pentru nerecunoșterea căsătoriei gay dintre Adrian Coman și Clai Hamilton

Procesul intentat de Adrian Coman și Clai Hamilton împotriva României, pentru recunoașterea căsătoriei lor, a debutat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a anunțat luni Asociația ACCEPT într-un comunicat. Cei doi, a căror căsătorie a fost recunoscută de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar și de Curtea Constituțională a României, cer să le fie protejate drepturile care decurg din această relație și în România, scrie digi24.ro.

Adrian Coman și Clai Hamilton au dat România în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție, potrivit comunicatului ACCEPT. Curtea Europeană a anunțat luni că procesul împotriva României a debutat, "cazul fiind comunicat într-un timp record de instanța europeană, ceea ce indică gravitatea abuzului statului român", se mai arată în comunicat.

Adrian Coman și Clai Hamilton au fost recunoscuți ca soți și, implicit, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de Curtea Constituțională a României (CCR) în vara anului 2018. Potrivit ACCEPT, aceste două decizii reprezintă cele mai importante precedente juridice stabilite în ultimul deceniu pentru egalitatea persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană și în România. Decizia CJUE, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România. Decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii, susține ACCEPT.

Adrian Coman: Este revoltător că suntem încă în această situație
Deciziile CJUE și CCR au fost ignorate de puterea executivă, legislativă și judecătorească din România, reclamă ACCEPT.

"Instanțele, care ar fi trebuit să soluționeze cazul de discriminare inițiat de Adrian, Clai și ACCEPT împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului pentru Afaceri Interne, au eșuat. Judecătoria Sector 5 și Tribunalul București au invocat din oficiu excepții procedurale, clamând o aberantă lipsă de interes a părților pentru rezolvarea cauzei, în loc să aplice deciziile instanțelor superioare. Astfel, judecătorii celor două instanțe au negat accesul nostru la justiție și la o soluție pentru problema de fond: imposibilitatea soților Coman-Hamilton de a locui ca familie în România, din cauza refuzului IGI de a emite în 2013 un permis de ședere pentru Clai (cetățean american), motivând discriminatoriu că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării", precizează comunicatul.

Mai mult, pe  digi24.ro.

Comentarii