România, plină de secretari de stat: de trei ori media europeană. Salariile se măsoară în mii de euro

luni, 07 februarie 2022, 10:58
4 MIN
 România, plină de secretari de stat: de trei ori media europeană. Salariile se măsoară în mii de euro

Coaliția PNL/PSD a generat un umăr record de funcții prin ministere și organigramele sunt supraîncărcate.Faceți loc, trec secretarii de stat! Aceasta pare a fi deviza guvernării PNL/PSD, una în care organigramele ministerelor și nu numai s-au încărcat serios. Pornind de la Administrația Prezidențială, trecând prin Guvern și sfârșind cu fiecare minister în parte, România pare că s-a specializat în această funcție.

De altfel, avem deja un număr aproape triplu de secretari de stat față de țările puternic dezvoltate din Uniunea Europeană. Și nu suntem deloc afectați sau îngrijorați, ci din contră, continuăm să umflăm schemele actuale.

Câți secretari de stat are România și ce salarii uriașe încasează aceștia!
Klaus Iohannis are și el consilieri de stat, zece la număr. Îi oferă suport șefului de stat pe diverse probleme și răspund de departamente și cancelarii.

Cel mai mare salariu încasat pentru consiliere este de 116.808 lei, adică peste 97 de milioane de lei, bani vechi, pe lună. Vorbim de peste două mii de euro care au intrat în buzunarele acestora.

Salarii cu adevărat impresionante sunt la Ministerul Apărării Naționale acolo unde există trei secretari de stat. Simona Cojocaru, Marius Bălu și Georgeta Gavrilă ocupă pozițiile. Ultima este secretar general și a câștigat anul trecut nu mai puțin de 197.840 de lei, adică aproape 165 de milioane de lei, bani vechi, pe lună.

Număr record de secretari în Transporturi
A bubuit organigrama la Transporturi, acolo unde vor fi șapte secretari de stat. Vorbim despre un număr record, aceștia fiind chiar mai mulți decât în perioada în care ministerul se ocupa și de Construcții și Turism.

Bogdan-Stelian Mîndrescu, Constantin-Gabriel Bunduc, Ionuț-Cristian Săvoiu, Ionel Scrioșteanu, Gábor Sándor și Adrian Foghiș ocupă funcțiile. Secretar general este Mariana Ioniță. Interesant este că primul, Mîndrescu a lucrat până de curând la Ministerul Fondurilor Europene, for pentru care și-a publicat și ultima declarație de avere.

Potrivit acesteia, în 2020, a luat bani atât de la minister, cât și de la Registrul Auto Român unde activa ca membru în Consiliul de Administrație.

A fost un iureș total în privința lui Constantin-Gabriel Bunduc, propus de baronul PSD de Bacău, Dragoș Benea. Absolvent de drept, acesta a fost puternic contestat de o asociație, însă premierul Nicolae Ciucă nu a ținut cont și l-a numit în aparatul de lucru.

Ionuț-Cristian Săvoiu nu și-a mai depus de ani de zile declarația de avere, în timp ce imprimanta lui Ionel Scrioșteanu i-a jucat feste chiar în momentul în care acesta își publica salariul încasat și a refuzat să imprime suma.

Secretarii de stat, alergie la declarațiile de avere
La Externe sunt patru secretari de stat, Dănuț Sebastian Neculăescu, Daniela Grigore Gâtman, Cornel Feruță și Andrei Novac, dar și un secretar general, Daniela Mihaela Cămărășan. Interesant este că doar primul dintre ei și-a postat declarația de avere la zi și a transmis că a câștigat 126.543 de lei în urma jobului prestat. Cornel Feruță nu și-a mai actualizat declarația din 2012, în timp ce ceilalți doi nu le-au urcat pe site-ul MAE.

Patru secretari de stat sunt la Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, Attila Gyorgy, Lucian Ovidiu Heiuș și Alin Chițu. Deși există opțiunea pe site, atunci când vrei să descarci declarațiile de avere se deschide automat o altă pagină asemănătoare. Și cam atât.

Cinci secretari de stat sunt la Interne, Bogdan Despescu, Raed Arafat, Gabriel Marius Mureșan, Aurelian Păduraru și Adrian Voican. Primul, chestor general în Poliție, a uitat să treacă sumele încasate, în timp ce coordonatorul SMURD a notat că a luat 129.792 lei în ultimul an.

Patru secretari de stat și unul general sunt și la Justiție. George-Bogdan Ilea, Mihai Pașca, George Cătălin Șerban, Sandor Otto Szep și Răzvan Horațiu Radu ocupă funcțiile.

George-Bogdan Ilea nu și-a publicat declarația de avere pe site-ul ministerului, dar la o simplă căutare pe internet se pot observa cele postate în 2020 când ocupa funcțiile de membru în Consiliile de Administrație de la CFR și Romatsa. Cu un an în urmă, 2019, acesta activa în cadrul companiei Tarom.

Mihai Pașca are una dintre cele mai stufoase declarații de avere, aceasta având nu mai puțin de 12 pagini. Pe șapte dintre ele sunt trecute terenurile pe care le deține secretarul de stat care a câștigat anul 122.907 lei ca avocat. Fostul judecător George Cătălin Șerban, pensionat în octombrie 2021 din magistratură și milionar în euro are, de asemenea, o declarație de avere impresionantă.

Mai mult, pe replicaonline

Comentarii