Românie, scumpă ţară!

vineri, 06 octombrie 2017, 15:00
3 MIN
 Românie, scumpă ţară!

* Octombrie a venit cu tulburel şi cu scumpiri; la prima vedere, e vorba doar despre carburanţi, gaz şi energie electrică, dar la a doua ne dăm seama că din cauza lor se scumpesc toate, de la ţigări şi ziare, la gogonele şi băuturi alcoolice. Pe partea cu băuturile unii spun că n-ar fi problemă, fiindcă guvernul are grijă de alegători şi nu va scumpi pufoaicele, nici materia primă. Totuşi, să nu uităm că orice căzănel, indiferent de ce pui în el, merge cu lemne sau cu gaz din butelie…

* Gazul lampant va fi mai scump şi puţini îşi vor permite să-l irosească pe copiii lor depistaţi cu păduchi la şcoală; astfel, ministrul Daea va veni cu încă o veste bună din agricultură, cum că a crescut numărul de animale pe cap de locuitor! Pesemne că scumpirea benzinei are legătură şi cu mişcările de protest din toamna asta, să nu-şi mai permită nimeni cocktailuri Molotov. Din octombrie, pietonii trebuie să se ferească mai mult de maşini, care le vor purta ghinion, fiindcă le vor ieşi în faţă nu cu plinul, ci cu rezervorul gol.

* Scumpirea gazelor va fi amânată şi asta nu ne miră: e normal să se petreacă într-o perioadă în care există gaze în exces, adică în Post, când românii vor consuma mai mult varză şi fasole. Pe partea cu energia electrică, auzind că s-a scumpit kilowattul, mulţi se vor întreba "Kilowattul de roşii, de cartofi, de carne sau de bere?", iar alţii se vor teme că se va scumpi kilowattul de apă şi vor fi nevoiţi să tragă lanţul de la WC doar seara, înainte de culcare.

* Românii fumători vor deveni mai strângători (vor strânge chiştoace de pe jos, mai ales din staţiile de tramvai), iar România va fi mai curată. Unii vor fuma mătase de porumb, până când Guvernul va băga accize, iar oamenii vor prefera mătasea de porumb fără timbru, de la fraţii de peste Prut.

* Alţi fumători vor cumpăra ţigări cu bucata (bucata de un centimetru) sau chiar cu fumul: vânzătorii de la chioşcuri vor aprinde ţigara (legată cu lanţ, cum sunt căniţele de la fântâni), o vor înmâna clientului, să tragă din ea în faţa lor, şi îl vor taxa cu 50 de bani / fum inspirat. Pachetele întregi de ţigări vor fi disponibile doar pentru grupuri organizate sau nunţi, botezuri şi cumătrii.

* Partea bună din toată afacerea asta este că scumpirile îi vor convinge pe români să treacă la energiile neconvenţionale, mai ieftine şi nepoluante; dintre acestea amintim maimuţa la contor, trasul firelor de la stâlpi ori de la vecinii bătrâni şi miopi, precum şi tradiţionalul furt de butelii sau lemne.

Comentarii