Romii vor da în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii de sclavie. Cum se apără BOR

miercuri, 01 martie 2023, 14:47
2 MIN
 Romii vor da în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii de sclavie. Cum se apără BOR

Bisericii Ortodoxe Române urmează să i se intenteze un proces internațional prin care să i se ceară recunoașterea implicării în anii de robie a romilor și scuze public față de această etnie. Anunțul a fost făcut de Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor înaintea Conferinței Romilor Europeni.

Dorin Cioabă, regele autointitulat al romilor a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va fi dată în judecată într-un proces internațional pentru perioada în care aceasta ar fi ținut în robie comunitatea de romi. Acesta a precizat faptul că mai marii bisericii nu și-au cerut niciodată scuze public pentru momentul istoric petrecut în urmă cu aproape 170 de ani, scrie Turnul Sfatului.

Într-un comunicat transmis la câteva ore după anunțul lui Dorin Cioabă, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române a trasmis poziția Bisericii cu privire la intenția lui Cioabă.

”În toată perioada robiei în Ţările Române romii nomazi erau liberi să colinde țara şi să-şi practice obiceiurile. În schimb, romii care aveau o slujbă fixă, adică o activitate statornică, erau obligați să stea în aceeaşi localitate. Deși etnia romă avea cel mai mare număr de robi, în epocă existau robi şi din alte etnii şi chiar robi români.

Vânzarea sau răscumpărarea robilor, ori pedepsele fizice aplicate robilor romi constituiau norma juridică a vremii, deoarece robii români suportau aceleași pedepse ca romii, nefiind nicio discriminare în privința aceasta.

Dincolo de prevederile formale ale legilor vremii, Biserica Ortodoxă Română a sprijinit minoritatea romă în diferite moduri, așa cum reiese din documente istorice ale aceleiași vremi”, se arată în comunicat.

Comentarii