Rusia importă modelul bielorus: Fost director al organizaţiei Open Russia, dat jos din avion şi arestat pe aeroport în Sankt Petersburg

miercuri, 02 iunie 2021, 13:00
2 MIN
 Rusia importă modelul bielorus: Fost director al organizaţiei Open Russia, dat jos din avion şi arestat pe aeroport în Sankt Petersburg

Fostul director executiv al organizaţiei Open Russia – fondată de Mihail Hodorkovski, unul dintre marii critici ai Kremlinului şi, pe vremuri, cel mai bogat om din Rusia – a fost coborât din avion în Sankt Petersburg şi reţinut de autorităţi.

Andrei Pivovarov a fost luat de la bordul unei aeronave cu destinaţia Varşovia, „fiind preluat de departamentul de investigaţii al Comitetului de Investigaţii din Sankt Petersburg”, au anunţat pe Twitter colegii opozantului.

Pivovarov a fost reţinut în baza unui articol din Codul Penal care face referire la încălcarea repetată a legii privind „organizaţiile indezirabile”, relatează Radio Europa Liberă.Arestarea lui Pivovarov survine la câteva zile după ce organizaţia Open Russia a anunţat că a decis încetarea activităţii sale pe teritoriul rus, pentru a nu-şi expune membrii la persecuţii politice de genul celei pe care Kremlinul o aplică susţinătorilor Fundaţiei Navalnîi.

În 2017, autorităţile ruse au declarat indezirabilă organizaţia Open Russia, care are sediul la Londra, interzicându-i desfăşurarea activităţii. Colaboratorii organizaţiei din Rusia şi-au continuat însă activismul, folosind acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.Pe 4 septembrie 2020, Pivovarov a fost condamnat la două săptămâni de detenţie pentru o postare făcută pe Facebook în luna iulie, prin care încerca să strângă semnături în Moscova pentru o petiţie împotriva reformelor constituţionale adoptate în vară. Reformele constituţionale îi permit lui Vladimir Putin să stea la putere până în 2036.

Sursa: epochtimes

Comentarii