S-au întors speranţele în Copou

marți, 12 februarie 2019, 02:43
4 MIN
 S-au întors speranţele în Copou

 

Politehnica Iaşi este la două puncte de play-off, însă programul viitor este unul infernal. Stoican a făcut multe schimbări în echipă şi a încheiat cu succes meciul cu Gazul

 

Eşecul sever suferit cu Dinamo şi, mai ales, evoluţia mult sub aşteptări din primul meci oficial al anului l-au marcat serios pe antrenorul principal al Politehnicii, Flavius Stoican. La disputa cu Gaz Metan Mediaş, de duminică, a doua din 2019, tehnicianul a operat faţă de duelul contra “câinilor” nu mai puţin de şapte (!) schimbări în formula de start. Dintre acestea, doar două-trei au fost forţate, Qaka fiind suspendat, iar Cioinac şi Gallego accidentaţi. Titulari cu Dinamo, Platini şi Sanoh nu au prins nici banca de rezerve, pe care au stat alţi doi jucători care au fost în primul “11” contra “câinilor”, Rusu şi Petre.

Mutarea a fost riscantă, mai ales că în loc au apărut nu mai puţin de cinci jucători aduşi în iarnă, trei dintre aceştia (Miño, Semedo şi Garros) fiind debutanţi în Liga I. Lipsa de omogenitate s-a simţit în start, Poli trimiţând un singur şut până aproape de minutul 30! Dezgheţul din ultimul sfert de oră al actului întâi a fost generat de jucători din garda veche. Flores a pasat genial, Sin, ajutat de arbitru, care a considerat că ieşeanul nu a comis henţ la preluare, a şutat, iar Zaharia, apărut bine la finalizare a reluat în plasă, golul rezultat pompând încredere moldovenilor, care au avut apoi alte două ocazii bune.

Cu 1-0 la pauză, gazdele au schimbat registrul în actul doi, când au pus accent pe securizarea defensivă şi contraatacuri. Doar prima parte a funcţionat! Cu un Mihalache, urcat închizător, aflat cu un cap peste toată lumea de la mijloc, cu Frăsinescu jucând ca la prima tinereţe, cu Gardoş profitând de lentoarea adversarilor, Poli a strunit perfect zona centrală din faţa careului lui Miño. Lipsiţi de vigoare şi prospeţime, timoraţi, cu gândul la alte cluburi, puşi în dificultate de un teren prost, pe care trebuiau să construiască, oaspeţii nu au speculat problemele de pe flancurile gazdelor, dominarea Gazului, care a ajuns la opt meciuri fără victorie (!), fiind oarbă. Dacă defensiv a stat bine, Poli a fost mută pe plan ofensiv, culoarele uriaşe existente în apărarea ardelenilor nefiind speculate de o echipă care a avut un semi-şut şi un corner în ultimele 45 de minute!

Chiar dacă a jucat bine, per ansamblu, doar vreun sfert de oră, în rest fiind bună în defensivă şi cu restanţe în atac, chiar dacă modul în care a înscris a suscitat discuţii şi chiar dacă statistica a fost echilibrată (4-4 la şuturi, 3-2 la încercări cadrate, 3-3 la cornere), Poli a meritat victoria. Diferenţa a fost dată de nivelul superior al determinării, dăruirea ieşenilor fiind principalul câştig al serii de duminică, aspectul amintit ştergând câte ceva din nerealizările de pe alte planuri.

Iaşul a ajuns astfel la doar două puncte de play-off, rămânând în cursa pentru atingerea obiectivului. Pentru a continua să spere la calificarea în prima grupă valorică, Politehnica nu trebuie să supraliciteze prima victorie a anului, obţinută în faţa unui adversar modest, să elimine mai multe erori şi să continue creşterea nivelului de exprimare. Asta pentru că, în ciuda startului prost din 2019, adversarele care urmează a fi întâlnite, Viitorul şi CFR Cluj, au alt ştaif în comparaţie cu Gaz Metan. Rezultatele pe care Iaşul le va obţine cu o fostă campioană şi cu deţinătoarea titlului vor spune dacă meciul din deplasare, cu Hermannstadt, din ultima rundă, va fi o finală pentru play-off sau un simplu meci de clasament. (Ovidiu MINEA)

 

 

Poli-catalog

 

Miño (6) – nu a avut de lucru serios; cu o excepţie, sigur în tot ce a făcut.

Bosoi (5) – certat de Stoican în câteva rânduri.

Gardoş (6) – faptul că a avut în faţă un vârf lipsit de viteză i-a convenit de minune.

Frăsinescu (6,5) – şi-a aniversat ziua de naştere printr-o evoluţie foarte bună.

Sin (6) – are meritul de a fi trimis şutul dinaintea golului.

Mihalache (6,5) – stăpânul mijlocului.

Zaharia (6,5) – a marcat primul său gol în tricoul Iaşului, reuşită extrem de importantă.

Flores (6) – pasă genială la faza care a generat golul.

Semedo (4,5) – nu a fost în joc.

Burlacu (4,5) – nu şi-a pus în valoare calităţile.

Garros (6) – debut promiţător, s-a zbătut, a trimis un şut bun în prima repriză.

Panţîru a intrat în minutul 77, Mihăescu în minutul 82, iar Bădic în minutul 87.

 

 

 

 

Teixeira a semnat cu Poli

Mijlocaşul central Joao Teixeira, în vârstă de 22 de ani, este ultimul jucător transferat de gruparea Politehnica Iaşi, el semnând un contract valabil până la finalul sezonului, cu drept de prelungire pe încă unul. Teixeira s-a născut în Franţa, având dublă cetăţenie, franceză şi portugheză. El a evoluat în Franţa pentru echipa secundă a FC Metz, apoi la US Sarre-Union şi la Sarreguemines înainte de a merge în Portugalia, la Fatima. În august 2018, s-a transferat în Republica Moldova, la Zimbru Chişinău, formaţie pentru care a marcat trei goluri în 12 apariţii. De asemenea, el are trei prezenţe în reprezentativa U19 a Portugaliei.

Comentarii