Salvează Primăria echipa de fotbal?

miercuri, 13 februarie 2019, 02:43
3 MIN
 Salvează Primăria  echipa de fotbal?

 

Edilul Mihai Chririca spune că finanţarea Politehnicii de la bugetul local are şanse de a fi reluată şi că problemele legate de licenţiere sunt rezolvabile. Pentru a lichida datoriile şi a se bate pentru play-off şi anul viitor, Iaşul are nevoie în 2019 de circa 7,8 milioane de lei de la Primărie

 

Ajunsă la un pas de colaps, Politehnica Iaşi poate fi salvată de la drumul spre groapă. Ieri, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a anunţat că finanţarea echipei de la bugetul local, stopată anul trecut, ar putea fi reluată. “Am discutat cu foarte multe persoane pe tema finanţării sportului. Până şi cu primarul de la München am dialogat pe această temă. Pentru mine este cert că finanţarea directă de la bugetul local către un club ca Politehnica contravine legislaţiei europene. Acum, studiem posibilitatea de a finanţa pe baza unor proiecte. Am pe masă un proiect interesant, de la Sibiu, care este pus în practică. Vom verifica şi noi dacă nu sunt probleme şi dacă îl putem aplica. Nu se pot plăti transferuri şi alte lucruri, însă echipa de seniori poate primi o alocaţie importantă, după modelul pe care îl aplicăm deja la Centrul de Copii şi Juniori. În perioada următoare ne vom pronunţa pe această temă”.

La ora actuală, conform preşedintelui executiv al Politehnicii, Adrian Ambrosie, clubul are datorii de circa un milion de euro. Partea pozitivă este că riscul neobţinerii licenţei este redus. “Dacă plătim 500 000 de lei la bugetul de stat putem relua reeşalonarea pe care o avem în privinţa stingerii datoriilor la stat, care se ridică acum la circa 500 000 de euro. Fiind în reeşalonare, primim licenţa chiar dacă mai avem restanţe la stat. Dacă reuşim să facem un împrumut până când încasăm a treia rată din drepturile TV pentru a plăti angajamentele pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, luăm licenţa. Asta şi pentru că la jucători suntem la zi până la 31 decembrie, data care se ia în calcul. Mai avem datorii mari la furnizori, însă acestea nu se iau în calcul la licenţiere” a punctat preşedintele Consiliului Director, Leonid Antohi.

Până în vară, Iaşul este sigur, la ora actuală, doar de banii pe care-i va încasa din a treia şi ultima rată din drepturile TV pentru sezonul în curs. Nivelul acesteia depinde de poziţia pe care echipa o va ocupa la finalul sezonului regulat, nivelul estimat fiind de 500 000 de euro.

Apoi, conform prognozelor, Iaşul va mai primi, dacă rămâne în Liga I, circa un milion de euro, în vară, prima rată din drepturile TV pentru sezonul următor. Ţinând cont şi de sumele simbolice obţinute din sponsorizări, ticketing etc., Politehnica mai are nevoie, conform unor calcule făcute de oficiali ai clubului din Copou, de circa 7,8 milioane lei până la finalul anului. Suma asigură stingerea datoriilor şi asigurarea unor condiţii de atacare a play-off-ului şi în sezonul următor.

Faptul că eventualii bani publici nu pot fi cheltuiţi decât în anumite direcţii nu consideră un impediment. “Nu e nicio problemă dacă nu putem plăti salarii din banii de la Primărie. Putem achita retribuţiile din drepturile TV, din banii de la Primărie se pot acoperi celelalte nevoi ale clubului” a punctat Ambrosie.

Bugetul anual al unui club de Liga I care atacă play-off-ul variază în jurul a 3,5 milioane euro. (Ovidiu MINEA)

Comentarii