Săptămâna decisivă pentru Politehnica

joi, 23 aprilie 2020, 01:43
4 MIN
 Săptămâna decisivă pentru Politehnica

 

 

Clubul mai are nevoie de circa 40 000 de euro pentru a obţine licenţa care i-ar da dreptul să participe în cupele europene prin intermediul Cupei României. Termenul limită de îndeplinire a criteriilor de licenţiere pentru Liga I s-ar putea amâna cu o lună, până pe 29 mai. Unele voci din fotbalul românesc au propus disputarea ultimelor meciuri din acest sezon în Antalya

Presiunea obţinerii licenţei creşte de la o zi la alta la Politehnica Iaşi. Club despre care, la sfârşitul lui ianuarie, primarul Iaşului, Mihai Chirica, bazându-se pe informaţiile oferite de fostul preşedinte, Adrian Ambrosie, spunea că are o situaţie financiară foarte bună! Conform unor surse, conducătorul actual al clubului, Ciprian Paraschiv, are promisiuni de obţinere a unui credit de circa 45 000 de euro în zilele următoare. Suma nu este însă suficientă pentru a îndeplini criteriul financiar de licenţiere. Poli are nevoie în total de peste 80 000 de euro pentru a stinge restanţele care împiedică obţinerea vizei de participare în Liga I în sezonul 2020-2021. Căutând în continuare, conform aceloraşi surse din club, circa 40 000 de euro, Paraschiv a fost extrem de lapidar pe subiectul amintit, într-o declaraţie care a durat câteva secunde: “Nu vreau să mă refer la nicio sumă. Săptămâna viitoare voi anunţa oficial dacă am putut obţine licenţa. Facem mari eforturi pentru licenţiere, sper să atingem obiectivul esenţial al clubului”.

Nici măcar propunerea pe care Federaţia Română de Fotbal a înaintat-o către UEFA, de lărgire din nou a termenului de licenţiere, de la 30 aprilie (iniţial a fost 31 martie) la 29 mai nu a calmat spiritele în Copou.

Două sunt motivele pentru care Poli nu ia în calcul varianta de avarie. În primul rând, nu există certitudinea că propunerea FRF va fi admisă de forul european. În al doilea rând, propunerea de extindere a termenului de licenţiere se referă doar pentru participarea în campionatul intern viitor. Pentru permisiunea de a juca în cupele europene, criteriile de licenţiere trebuie îndeplinite în continuare până joia viitoare. Or, Poli ia în calcul foarte serios posibilitatea accederii în Europa League prin intermediul Cupei României. Reamintim, Iaşi este calificată în semifinalele competiţiei fotbalistice interne numărul 2, alături de FCSB, Dinamo Bucureşti şi Sepsi Sfântu Gheorghe. Ţinând cont de faptul că pandemia de coronavirus ar putea atenua mult diferenţele dintre echipe şi de specificul Cupei, în care surprizele apar la tot pasul, Poli, chiar dacă e cea mai slab clasată dintre cele patru echipe care se vor confrunta în penultimul act, va ataca trofeul. Un trofeu despre care rămâne de văzut unde şi cum va fi pus în joc. Strâmtarea termenului limită pe care UEFA l-a cerut federaţiilor naţionale pentru anunţarea echipelor care vor participa în cupele europene, de la 3 august la 20 iulie, face ca planul iniţial al capilor fotbalului românesc, disputarea finalei Cupei în ultima săptămână din iulie, să cadă. Drept urmare, nu este exclus ca semifinalele să se desfăşoare într-o singură manşă şi nu tur-retur. Mai trebuie precizat că locul de disputare a penultimului act al Cupei României, dar şi a ultimelor etape din campionat s-ar putea să nu fie România! În cazul în care autorităţile care coordonează lupta împotriva pandemiei nu vor permite reluarea antrenamentelor echipelor de fotbal pe 15 mai, se studiază varianta mutării elitei fotbalului românesc în Antalya pentru încheierea stagiunii în curs! Echipele româneşti ar putea sta cantonate în hoteluri din regiunea turcă amintită, iar meciurile s-ar derula pe modernele terenuri existente în zonă, fără spectatori!

Acestea sunt, deocamdată, doar scenarii, mai multe clarificări sperându-se să apară în perioada următoare.

 

 

 

Propunerea FRF referitoare la Licenţiere

Având în vedere Decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi pentru a veni în sprijinul cluburilor, Federaţia Română de Fotbal a solicitat UEFA modificarea Regulamentului de Licenţiere. Astfel, FRF propune:

– Amânarea termenului de achitare a datoriilor restante până la data de 29 mai în loc de 30 aprilie 2020 (exclusiv pentru cluburile solicitante de licenţă pentru Liga 1);

– Suspendarea analizării criteriului privind datoriile financiare restante către bugetul statului (art. 47 bis) (exclusiv pentru cluburile solicitante de licenţă pentru Liga 1);

– Suspendarea criteriului similar prevăzut de art. 61 bis pentru monitorizarea financiară (nu se vor evalua datoriile către stat nici în procesul de licenţiere în desfăşurare şi nici în procesul de fair-play financiar desfăşurat în cursul actualului an calendaristic – 2020);

– Modificarea termenului privind prezentarea de către cluburi a informaţiilor referitoare la pragul de rentabilitate financiară de la 31 mai la 31 august.

De asemenea, odată cu acordul UEFA, FRF va opera modificarea similară şi în ceea ce priveşte suspendarea criteriului privind evaluarea datoriilor către stat / autorităţi fiscale din Regulamentul de certificare pentru Liga 2. Propunerile de modificare ale Regulamentului de Licenţiere au fost trimise către UEFA şi, în cazul unui răspuns pozitiv, vor fi reglementate printr-o decizie de Comitet de Urgenţă.

Comentarii