Şase parohii vacante. Ce condiţii trebuie să îndeplinească preoţii pentru a se transfera?

luni, 09 septembrie 2019, 19:45
1 MIN
 Şase parohii vacante. Ce condiţii trebuie să îndeplinească preoţii pentru a se transfera?

Încă două parohii vacante se alătură celor patru disponibile la finalul lunii august, la care se pot transfera preoţii din Iaşi care îndeplinesc condiţiile statutare. Cele două sunt în Protopopiatele din Târgu Neamţ şi Dorohoi, fiind declarate vacante de la începutul lunii septembrie. Prima dintre acestea este şi cea mai mare dintre toate cele şase, are arondate 280 de familii şi 820 enoriaşi, care are biserică, dar nu casă parohială. Aceasta poartă hramul Sf. Vasile şi se află în localitatea Dumbrava. 

Cealaltă, din localitatea Mateeni, are doar 95 de familii şi 180 de enoriaşi, dar are şi biserică gata construită şi casă parohială. Toate cele patru parohii disponibile de la mijlocul lunii august au biserică deja construită, însă două dintre ele nu au şi casă parohială. Este vorba despre cele mai mici, una din Protopopiatul Dorohoi, din localitatea Popeni, şi una din Protopopiatul Piatra Neamţ, din localitatea Mastacan. Prima dintre acestea are arondat un număr de 99 de familii şi 233 de enoriaşi, în timp ce a doua are doar 62 de familii şi 110 enoriaşi.

Celelalte două parohii sunt de dimensiuni medii, au casa parohială construită şi disponibilă, şi se află în Protopopiatele Hârlău, localitatea Miletin, şi Săveni – localitatea Bădiuţi. Ambele au arondate 193 de familii, cu 550, respectiv 539 de enoriaşi. Cei care îndeplinesc condiţiile de transfer pot să îşi depună dosarul la sediul arhiepiscopiei, de pe Ştefan cel Mare. 

Comentarii