Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre

marți, 28 iunie 2022, 08:29
1 MIN
 Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre

Războiul din Ucraina se va afla, cu siguranţă, în centrul discuţiilor liderilor Alianţei Nord-Atlantice, care se vor reuni marţi în cadrul unui summit de trei zile la Madrid, însă pe agenda dezbaterilor se află şi noul Concept Strategic al NATO – document care va ghida acţiunile alianţei în următorul deceniu, potrivit unei analize Euronews.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat săptămâna trecută că la summitul NATO vor fi luate ”decizii importante” la cinci capitole ”cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare – inclusiv la Marea Neagră şi pe flancul estic – şi aprobarea noului Concept Strategic.

Spania, ţara gazdă, va face lobby pentru o concentrare mai mare a forţelor NATO pe flancul sudic, pentru a răspunde influenţei în creştere a Rusiei şi Chinei şi Africa, notează jurnaliştii străini. Spania şi alte state membre NATO au avertizat asupra modului în care mercenarii Wagner ai Rusiei răspândesc influenţa Kremlinului pe continentul african, în timp ce China îşi întăreşte, la rândul său, prezenta în regiune.

Conceptul strategic este al doilea cel mai important document al NATO după Tratatul Atlanticului de Nord din 1949, care conţine prevederea-cheie potrivit căreia un atac asupra unui membru reprezintă un atac asupra alianţei. Conceptul strategic reprezintă o evaluare de securitate care este actualizată în fiecare deceniu pentru a ţine cont de noile provocări cu care se confruntă alianţa. Versiunea actuală a documentului, aprobată la Lisabona în 2010, afirma că riscul unui război convenţional pe teritoriul NATO este „scăzut”.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii