De Sănătate

Punem punctul pe știi

Screening pentru depistarea cancerului de prostată

joi, 15 iunie 2023, 07:09
5 MIN
 Screening pentru depistarea cancerului de prostată

În fiecare an, aproximativ 450.000 de bărbați europeni sunt diagnosticați cu cancer de prostată. Practic, este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer masculin în Europa, cu consecințe importante pentru sistemele de sănătate. 

Statisticile spun că această suferință se situează pe primul loc în State Unite și pe locul doi în Europa. În România, cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la populația masculină, după cancerul bronhopulmonar, și a treia cauză de mortalitate prin cancer la bărbați, după cancerul bronhopulmonar și cel colorectal.

Incidența importantă în rândul bărbaților din întreaga lume a reprezentat un motiv serios pentru inițierea unui proiect la nivelul Uniunii Europene.

Programul EU4Health a aprobat PRAISE-U (PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union), care se dorește a fi un proiect ambițios, se va derula pe o perioadă de trei ani și și-a propus să conceapă un algoritm inteligent de depistare precoce a cancerului de prostată, eficient din punct de vedere al costurilor, adaptat la nivel național, pentru screeningul cancerului de prostată în UE, în vederea reducerii morbidității și mortalității cauzate de acest cancer, evitând în același timp supradiagnosticarea și supratratamentul.

Aceasta în condițiile în care s-a constatat că diagnosticul întârziat poate duce la rate mai mari de metastaze, o stare a bolii care coincide cu o rată ridicată de mortalitate și cu un impact negativ prelungit asupra calității vieții.

”Tragedia este că în cazul cancerului de prostată, foarte mult timp, de-a lungul evoluției acestei boli nu există niciun semn care ar putea determina persoana respectivă să vină la medic. Din păcate, boala este descoperită, cel mai adesea, în stadiu metastatic. Tocmai de aceea, bărbații care au împlinit 60 de ani, chiar dacă nu au niciun fel de simptome, ar trebui să facă un control urologic. Vârsta acestui control scade la 40 de ani, pentru cei care au sau au avut o rudă de sex masculin – tată, bunic – diagnosticată cu această boală. Pentru că s-a demonstrat că acest tip de cancer este de 4 ori mai frecvent întâlnit în familiile în care unul dintre ascendenți a avut cancer de prostată. Este ceea ce numim noi screening: controale preventive în rândul populației aparent sănătoase”, a explicat Prof. Univ. Dr. Cătălin Pricop, medic primar urolog, Șeful Departamentului de Litotriție Extracorporeală, Coordonatorul Centrului de Analiză Spectroscopică și Morfologică a Calculilor,  Spitalul ”C. I. Parhon”, Iași.

Potrivit cercetării realizate de specialiștii europeni s-a demonstrat că rezultatele unui screening organizat și repetat în vederea depistării precoce pot reduce suferința și decesul cauzate de cancerul de prostată.

Cu atât mai mult cu cât, în stadiile incipiente, cancerul de prostată poate fi vindecat. Dar pentru a putea fi depistat la debut este necesar să faci investigațiile recomandate de medicul urolog. De aceea este foarte util să se facă screenig, să poți acționa din timp și să nu aștepți apariția simptomelor care, repet, din păcate, apar în stadiile avansate”, a mai adăugat Prof. Dr. Cătălin Pricop. 

Medicii urologi care fac parte din programul european spun că, odată ce cancerul de prostată avansează se poate manifesta prin semne și simptome, precum: flux slab sau întrerupt de urină, nevoia imperioasă de a urina, urinare frecventă, mai ales pe timp de noapte (nicturie), dificultăți în pornirea fluxului de urină, dificultăți în golirea completă a vezicii urinare, durere sau usturime în timpul urinatului, prezența sângelui în urină sau spermă, scădere în greutate,  disfuncție erectilă, durere de spate, șolduri sau pelvis care nu dispare, respirație sacadată, senzație de oboseală, amețeli sau paloare – cauzate de anemie.

Aceste simptome nu sunt însă specifice. Pot să apară în mai multe afecțiuni ale aparatului excretor. De exemplu, prostata începe să crească pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, fapt care poate bloca uretra sau vezica urinară, provocând probleme urinare sau tulburări ale activității sexuale. Afecțiunea se numește hipertrofie benignă de prostată (HBP) și, deși nu este cancer, poate necesita o intervenție chirurgicală.

Practic, instrumentele și strategiile moderne pot simplifica procesul de detectare a cancerului atunci când acesta reprezintă o amenințare pentru pacient.
Proiectul și-a propus să încurajeze depistarea și diagnosticarea în stadii incipiente a cancerului de prostată în statele membre ale UE prin intermediul detecției precoce inteligente și pentru a stimula punerea în aplicare a programelor de screening în aceste țări.

Prin alinierea protocoalelor și a orientărilor în toate statele membre și prin permiterea colectării și analizei datelor relevante, proiectul urmărește să reducă ratele de morbiditate și mortalitate din cauza cancerului de prostată în Europa, cu ajutorul unor programe de screening personalizate și bazate pe riscuri.

Pentru a atinge obiectivele PRAISE-U, a fost creat un consorțiu multidisciplinar centrat în jurul celor mai importanți clinicieni și cercetători europeni în domeniul cancerului de prostată.

Grupul include experți în cancerul de prostată și în procesul decizional, precum și o rețea de spitale, societăți medicale, avocați ai pacienților și autorități naționale.

Proiectul este împărțit în șase paliere de lucru (WP). Patru dintre palierele de bază sunt concepute pentru a aduna cunoștințe, a dezvolta protocoale pentru programele de screening, a testa în mod pilot protocoalele dezvoltate și a evalua rezultatele.

Alte două WP generale oferă un cadru pentru întregul proiect și includ coordonarea proiectului și diseminarea rezultatelor.

Fiecare palier se bazează pe activitatea celui precedent și, împreună, contribuie la obiectivul final de a dezvolta o strategie care va reduce morbiditatea și mortalitatea prin cancer de prostată, minimizând în același timp supradiagnosticul.

 

Comentarii