Se retrage gerul din Iași și Moldova. Urmează temperaturi primăvăratice

vineri, 02 februarie 2024, 08:08
2 MIN
 Se retrage gerul din Iași și Moldova. Urmează temperaturi primăvăratice

După aproape trei săptămâni de ger și ninsori, în zona Moldovei își face simțită pătrunderea unui front de aer cald care va ridica temperaturile la cele specifice primăverii. De exemplu, marși și miercuri săptămâna viitoare vor fi 15 grade Celsius, potrivit accuweather.

O explicație științifică a ceea ce se întâmplă în Iași și Moldova este dată de Conf. dr. Lucian Sfîcă, pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

”Cel mai important episod de frig al iernii de până acum se apropie de sfârșit și în Moldova. Încălzirea vremii a fost resimțită pe areale extinse chiar astăzi, dar mai ales la altitudini mai mari, iar asta a lăsat loc dezvoltării unor inversiuni de temperatură impresionante. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în regiunile care încă mai păstrează din stratul de zăpadă instalat acum 25 de zile (o durată rarisimă a stratului de zăpadă în regiuni joase în ultimele ierni).

O ocazie perfectă pentru un transect în împrejurimile Iașului, pe areale pe care nu le-am mai străbătut până acum în acest scop. Traseul s-a extins între Iași și Codăești, traversând astfel Coasta Iașilor la altitudinile sale cele mai ridicate din sectorul estic. Astfel, dacă în regiunle joase de vale temperatura a coborât până la aproape -7C în deja cunoscuta vale a Cacainei – dar și cu alte puncte apropiate ca valoare precum cele de pe valea pârâului Tăcuta – temperaturile maxime de traseu au fost înregistrate la altitudinile cele mai ridicate, urcând până aproape de 4C. O inversiune așadar de 10.6C într-un areal relativ limitat, ce oferă o imagine plastică a distribuției temperaturii aerului în condiții de iarnă precum cele de azi. Se remarcă deopotrivă și limita netă dintre aerul cald și cel rece, situată undeva între 200 și 250 m.

Intensitatea inversiunii pe care o observăm aici este și explicația pentru creșterea indicatorilor de poluare atmosferică în această regiune pentru pulberile în suspensie, inversiunile de temperatură reprezentând cel mai important factor natural capabil să contribuie la deprecierea calității aerului”.

Comentarii