De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sector special pentru tratamente post-Covid într-un important spital din Iaşi

vineri, 29 ianuarie 2021, 02:59
2 MIN
 Sector special pentru tratamente post-Covid într-un important spital din Iaşi

„În continuare, sunt pacienţi care rămân cu sechele importante, alţii cu sechele mai uşoare, dar toţi au nevoie de o evaluare şi de urmărire din partea unui pneumolog“, spune managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Diagnostic şi tratament pentru bolnavii care prezintă sechele post-Covid, la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi. Este vorba de 44 de paturi destinate pacienţilor care au avut formă medie şi severă de boală. „Sunt 20 de paturi la Spitalul Paşcanu pentru cei care au trecut printr-o formă medie de boală, iar de trei zile, la Secţia I am deschis un sector de 24 de paturi pentru pacienţii post-Covid care au avut o patologie mai zgomotoasă să spunem, şi care au nevoie de îngrijiri speciale, cu acces la ATI, adică bolnavi care se pot decompensa uşor şi care necesită administrare de oxigen“, a explicat Radu Crişan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Medicul a adăugat că, anul acesta, cu sprijinul administraţiei locale, se intenţionează să se mărească capacitatea de diagnostic şi tratament pentru internările de zi în cazul pacienţilor post-Covid. „Sigur că există sechele post-Covid, şi mai ales pulmonare. Aici vorbim de fibroză pulmonară, insuficienţă respiratorie restantă. Cu un tratament şi procedurile specifice pe care le facem noi, putem nu neapărat să le eliminăm, pentru că deseori aceste sechele sunt ireversibile, dar putem cât de cât să aducem un plus calităţii vieţii bolnavilor. În continuare, sunt pacienţi care rămân cu sechele importante, sunt pacienţi cu sechele mai uşoare, dar toţi au nevoie de o evaluare şi de urmărire din partea unui pneumolog“, a mai spus Radu Crişan.

Măsurile de distanţare socială au dus la o stagnare a celorlalte patologii de natură infecţioasă. Medicii pneumologi nu pot însă estima deocamdată care a fost impactul pandemiei şi izolări sociale pentru că, în general, patologiile acute au fost legate de patologia COVID 19. „Acele patologii care se exacerbau în mod obişnuit în această perioadă, în mare parte a lor s-au exacerbat datorită infecţiei COVID-19. Nu cunoaştem dimensiunile post-pandemice. Cu siguranţă creşte adresabilitatea cazurilor în care, pe lângă patologia respiratorie acută, au făcut şi infecţie cu SARS COV2. Eu cred că în următoarea perioadă ne vom confrunta cu o creştere a numărului de cazuri de patologie obstructiv pulmonară şi a numărului de cazuri de tuberculoză“, a adăugat Radu Crişan , managerul Spitalului de Pneumo­ftiziologie.

Comentarii