Sfântul Haralambie în credința populară. În unele zone se face agheazma mică

joi, 10 februarie 2022, 11:24
2 MIN
 Sfântul Haralambie în credința populară. În unele zone se face agheazma mică

Sfantul Haralambie este praznuit pe 10 februarie.

Avand in vedere ca Sfantul Haralambie era cinstit ca ocrotitor al ciumei si holerei, ziua sa de praznuire era tinuta cu multa evlavie. In nordul Transilvaniei, oamenii duceau in aceasta zi la biserica malai, graunte si sare spre a fi binecuvantate si ca ofranda pentru Sfantul Mucenic Haralambie. Dupa ce erau binecuvantate de catre preot, le dadeau ca hrana animalelor din gospodarie, pentru a fi sanatoase tot anul. Tot in aceasta zi se facea pomana pentru cei care nu au murit de moarte buna.

In Bucovina exista credinta ca Sfantul Haralambie s-a intalnit cu ciuma care umbla pe pamant. A prins-o si a legat-o cu un lant pentru a nu mai aduce stricaciune in randul oamenilor.

In Tecuci exista legenda ca Sfantul Haralambie a fost cioban si a invatat de la un doctor leacul pentru multe boli. Ivindu-se insa Ciuma, a primit de la Dumnezeu puterea sa o tina de par, ca ea sa nu-si mai faca de cap in viata oamenilor.

In zona Campulung Moldovenesc se oficiaza in biserici de ziua pomenirii Sfantului Haralambie, Agheazma mica. Cu aceasta apa sfintita se stropesc viile si gradinile credinciosilor. In cadrul acestei slujbe, slujitorii altarelor citesc mai multe rugaciuni de binecuvantare a taratei si a fainei, pe care oamenii le dau animalelor spre a fi ferite de boli.

In trecut, in ajunul sarbatorii Sfantului Haralambie, plugarii aprindeau o lumanare mare din ceara curata spre pomenirea Sfantului. O lasau sa arda toata noaptea, iar dimineata duceau prescura la biserica pentru Sfanta Liturghie. Erau acte prin care ii cereau Sfantului Haralambie sa le ocroteasca boii pe intreg parcursul anului.

In ziua praznuirii sale, exista si traditia de a se confectiona o camasa din panza. Acest obicei pastreaza amintirea unei minuni savarsite de Sfantul Haralambie. Niste credinciosi fiind izbaviti de ciuma prezenta in satul lor, i-au daruit Sfantului Haralambie in dar o camasa tesuta din bumbac si cusuta intr-o singura zi.

Aflati amanunte de pe crestinortodox.ro.

Comentarii