Sindicat al cadrelor didactice, revoltat de răspunsul autorităţilor după protestul de luna trecută

marți, 19 iunie 2018, 07:37
2 MIN
 Sindicat al cadrelor didactice, revoltat de răspunsul autorităţilor după protestul de luna trecută

Protestul avea în vedere unele cereri privind salariile anumitor angajaţi în sistemul de învăţământ.

Cei peste 400 de membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi care au protestat pe data de 10 mai în faţa Prefecturii Iaşi au primit răspuns de la Ministerul Educaţiei. Pe lângă faptul că răspunsurile au venit după aproape o lună de zile de la protest, acestea sunt apreciate de sindicalişti ca fiind fie evazive, fie au adus în vedere promisiuni care se vor realiza abia în 2022. Practic, la memoriul înaintat de către Instituţia Prefectului către Guvernul României, nu au fost specificate decât anumite legi sau hotărâri de guvern, fără a oferi soluţii la probleme precum slaba salarizare, faptul că personalul nedidactic este nevoit să lucreze peste normă sau în condiţii insalubre sau că nu au dotările necesare.

Astfel, în răspunsul către USLIP Iaşi, este amintită Hotărârea de Guvern nr. 567/2017, care nu spune decât în ce categorie de salarizare intră personalul nedidactic. De asemenea, este specificat faptul că, „în anul 2022, salariul de bază al funcţiei de şofer este egal cu cel al funcţiei de şofer autosanitară”. În ceea ce priveşte sporurile pentru personalul nedidactic şi auxiliar, Ministerul Educaţiei arată că „sporul de stabilitate nu se mai acordă nefiind specificat în Legea-cadru nr. 153/2017” şi că „sporul pentru personalul care exercită activitatea de control finaciar preventiv a fost diminuat”.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a ţinut să precizeze şi modalitatea de stabilire a salarizării, fără a menţiona dacă intenţionează să ia vreo măsură sau nu. Mai exact, în cazul acestui răspuns, Ministerul Educaţiei nu a făcut decât "să fluture" o serie de articole de lege pe la ochii profesorilor şi să menţioneze că, peste vreo patru ani, dacă nu vor exista modificări legislative, şoferii şcolilor vor avea salarii identice cu cei de pe autosanitare.

Reprezentanţii USLIP Iaşi se arată indignaţi de un asemena răspuns şi precizează: „Apreciem că răspunsul oferit de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Instituţia Prefectului este lacunar, evaziv şi caracterizat de superficialitate vădită. Fiecare aspect sesizat de USLIP Iaşi a primit lămuriri succinte şi cu relevanţă minimă. Precizăm că USLIP Iaşi aşteaptă un răspuns de la Guvernul României, şi nu de la Ministerul Educaţiei Naţionale, al cărui punct de vedere îl cunoaştem”.

De asemenea, reprezentanţii USLIP se arată deranjaţi cu privire la lipsa de relevanţă a faptului că, în 2022, şoferii din şcoli vor avea salarii identice cu cei de pe autosanitare.

Comentarii