Sindromul singurătăţii de Sărbători a făcut ravagii la Iaşi. Valul de sinucigaşi încă creşte

sâmbătă, 05 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Sindromul singurătăţii de Sărbători a făcut ravagii la Iaşi. Valul de sinucigaşi încă creşte

La serviciile de Urgenţe din oraş continuă să ajungă persoane cu tentative de suicide. O femeie a vrut să-şi a viaţa cu paracetamol, alta cu medicamentele soţului recent decedat, iar un tânăr, cu alcool şi cocaină. Medicii spun că “sindromul Sărbătorilor” accentuează depresia persoanelor singuratice sau celor anxioase.

Continuă să crească numărul persoanelor care au încercat să-şi pună capăt zilelor în ultima perioadă. În doar 24 de ore, la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi au fost aduse pentru îngrijire medicală patru persoane. Un astfel de caz este cel al unei femei în vârstă de 40 de ani, din Galata, care a înghiţit voluntar 10 comprimate din medicamentaţia soţului decedat recent. Deşi prezenta stări de anxietate, aceasta a refuzat internarea la Clinica de toxicologie, dar a fost dirijată către spitalul de Psihiatrie.

O altă femeie, de 18 ani, originară din Tulcea dar aflată în zonă, a ajuns la spital după ce a luat nu mai puţin de 60 de pastile ce conţineau paracetamol. Tânăra a fost internată laToxicologie, pe Clinica II Medicala. O altă tentativă de suicid a avut loc şi pe fondul consumului excesiv de alcool, fiind vorba de o femeie în vârstă de 49 de ani, care a înghiţit mai multe pastille folosite în tratarea epilepsiei, fiind internată de asemenea la Toxicologie.  La spital a ajuns şi un bărbat de 32 de ani, din Iaşi, care a ingerat voluntar o cantită mare de cocaină, în timp ce se afla şi în stare acută de ebrietate. Pentru că după ce a fost stabilizat, starea sa era destul de bună, bărbatul a fost lăsat să se întoarcă la domiciliu.

„În ultimele 24 de ore, la UPU au ajuns patru persoane cu intoxicaţii voluntare, fiind vorba de trei femei şi un bărbat. Cele trei paciente în vârstă de 40, 19 şi 49 de ani au ingerat mai multe comprimate din medicaţia pe care o aveau la îndemână, cea din urmă fiind şi cu etilism acut. Pacientul în vârstă de 32 de ani, tot cu etilism acut, s-a intoxicat voluntar cu cocaină“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Situaţia de ieri nu a fost însă neaşteptată pentru medici, pentru că tentativele de suicid au ocupat sala de urgenţe atât în perioada Crăciunului, cât şi în preajma Anului Nou. Conform medicilor specialişti, aceste cazuri sunt frecvente în preajma sărbătorilor, din cauza depresiei care se accentuează la singuratici sau la persoanele mai anxioase.

Comentarii