Slujbă specială la Diaceza Iaşi cu privire la moartea fostului papă Benedict al XVI-lea

luni, 02 ianuarie 2023, 14:15
4 MIN
 Slujbă specială la Diaceza Iaşi cu privire la moartea fostului papă Benedict al XVI-lea

Astăzi, de la ora 18, va avea loc  o slujbă specială la Diaceza Iaşi cu privire la moartea fostului papă Benedict al XVI-lea.

 

“În urma trecerii la Tatăl a Papei emerit Benedict al XVI-lea în ziua de sâmbătă, 31 decembrie 2022, şi după anunţul funeraliilor pentru ziua de joi, 5 ianuarie 2023, Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a trimis o scrisoare circulară sâmbătă, 31 decembrie 2022, către preoţii, călugării şi credincioşii din Dieceza de Iaşi în care precizează câteva aspecte legate de celebrările din Dieceza de Iaşi în contextul trecerii la cele veşnice a Papei Benedict. O Liturghie cu prohod, prezidată de păstorul Diecezei de Iaşi pentru Papa Benedict, se va celebra luni, 2 ianuarie, la ora 18.00, în catedrala din Iaşi.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, fiind cel mai în vârstă pontif din istoria Bisericii, a încetat din viaţă sâmbătă, 31 decembrie 2022, la ora locală 9.34, în reşedinţa sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. A condus Biserica Catolică între anii 2005 şi 2013, prezentându-se drept "un umil lucrător în via Domnului". Ultimele cuvinte rostite de Papa emerit Benedict, înainte de a intra în agonie, cu câteva ore înainte de moartea sa, au fost: "Doamne, te iubesc!". Căutarea lui Isus, "cel iubit", a fost tocmai cheia slujirii preoţeşti a lui Joseph Ratzinger, după cum amintea Papa Francisc în 2016.

Din dimineaţa zilei de luni, 2 ianuarie, trupul papei emerit se află în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican pentru un ultim salut al credincioşilor.

Vestea trecerii la cele veşnice a Papei Benedict a împărtăşit-o Preasfinţitul Iosif Păuleţ la finalul Sfintei Liturghii cu "Te Deum-ul" de mulţumire la sfârşit de an, celebrată sâmbătă, 31 decembrie 2022, la ora 11.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, după care a fost intonat un recviem (rugăciune pentru răposaţi) pentru odihna sufletului Papei Benedict al XVI-lea. Totodată, această veste tristă a fost aflată şi de ascultătorii ERCIS FM, radioul Diecezei de Iaşi, şi ai televiziunii Angelus TV, întrucât această celebrare a fost transmisă prin aceste mijloace de comunicare.

Pe 5 ianuarie 2023, la ora 9.30, ora Italiei (10.30 ora României), în Piaţa "Sfântul Petru" din Vatican, Papa Francisc va oficia ritul funeraliilor Papei emerit Benedict al XVI-lea, al celui de-al 265-lea papă, fiind pentru prima oară în istoria Bisericii Catolice când un papă prezidează funeraliile predecesorului său.

Preasfinţitul Iosif Păuleţ, în scrisoarea sa, vorbind despre imaginea Papei Benedict al XVI-lea, a subliniat că acesta "rămâne în memoria tuturor acelora care l-au cunoscut drept un discipol îndrăgostit de Cristos şi de cuvântul său, un mare şi profund teolog, un păstor delicat care a slujit cu umilinţă şi pasiune Biserica în timpuri dificile. Învăţătura şi exemplul său au înflăcărat speranţa şi încrederea în multe inimi".

Pentru a crea cadrul de rugăciune pentru Papa Benedict al XVI-lea în aceste zile, scrisoarea păstorului Diecezei de Iaşi vine cu câteva precizări:

"În semn de comuniune cu Papa Francisc şi cu întreaga Biserică Catolică, dar şi ca un act de iubire şi preţuire faţă de cel care a fost urmaş al Sfântului Petru, stabilim următoarele:

– în toate bisericile Diecezei de Iaşi va fi expus în prezbiteriu, într-un loc potrivit, un tablou cu chipul Papei Benedict al XVI-lea, în faţa căruia va fi aşezată o candelă aprinsă;

– la toate Sfintele Liturghii celebrate până pe 5 ianuarie 2023, se va formula o intenţie la rugăciunea credincioşilor pentru odihna veşnică a răposatului Papă emerit Benedict al XVI-lea;

– în ziua de luni, 2 ianuarie, la sfârşitul Sfintei Liturghii, se va face un Requiem pentru sufletul Papei Benedict al XVI-lea;

– în ziua de 5 ianuarie 2023, ziua înmormântării sale, la ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor din Dieceza de Iaşi vor răsuna timp de trei minute, timp în care vă îndemn să ne rugăm cu toţii în tăcere".

"Îi mulţumim lui Dumnezeu – se spune în finalul scrisorii – pentru că ni l-a dat ca păstor pe Papa Benedict al XVI-lea şi îl rugăm să-l facă părtaş de răsplata slujitorului credincios. Suntem siguri că, din ceruri, va continua să mijlocească pentru noi şi pentru întreaga Biserică"”, se arată pe site-ul ercis.ro

Comentarii