Sondajul cu tinerii care preferă AUR a stârnit reacţii imediate. TikTok trebuie reglementat urgent

duminică, 24 martie 2024, 10:29
4 MIN
 Sondajul cu tinerii care preferă AUR a stârnit reacţii imediate. TikTok trebuie reglementat urgent

Platforma TikTok trebuie reglementată urgent, chiar în anul electoral 2024, pentru că a devenit bază de mesaje extremiste, cu popularitate în rândul tinerilor, susţin Lucian Romaşcanu (PSD) şi Rareş Bogdan (PNL). 

Cei doi recunosc că partidelor tradiţionale au pierdut prima bătălie de comunicare cu AUR pe această platformă de socializare. HotNews.ro a publicat sâmbătă primele date ale unui sondaj realizat în martie la nivel naţional, care arată că partidul condus de George Simion ar fi primul votat la parlamentare, de către tinerii între 18 şi 35 de ani, ”dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare”.

Ce spun datele?

În sondajul comandat de iniţiativa nonpartizană „Tinerii votează” şi realizat de IRES, AUR are în jur de 15% intenţie de vot în segmentul de vârstă 18-35, conform surselor HotNews.ro.

Iniţiatorii sondajului au declarat că AUR este pe locul întâi, ceea ce ei au spus că poate fi un ”wake-up call”, semnal de trezire, conform expresiei tinerilor.

Urmează USR şi PNL, care întregesc podiumul „clasamentului tinerilor”, după partidul condus de George Simion.

Rezultatele complete vor fi prezentate tuturor partidelor parlamentare pe 3 aprilie, la Palatul Parlamentului.

Acelaşi sondaj arată că aproximativ 75% dintre tineri au încredere mică sau deloc în democraţia românească. De aici a pornit discuţia purtată sâmbătă cu doi dintre liderii partidelor aflate la guvernare.

Tinerii cad pradă propagandei şi manipulării agresive de pe TikTok

Rareş Bogdan, europarlamentar PNL şi candidat în viitoarele alegeri, recunoaşte că din sondajele partidului şi focus-grupuri se observă o tendinţă de „îndreptare a tinerilor spre AUR”. Prim-vicepreşedintele PNL identifică o posibilă cauză: TikTok. El afirmă că tinerii cad „pradă propagandei şi manipulării agresive şi perverse” care este dusă prin intermediul acestei platforme.

Liberalul susţine că una din „marile probleme la vot în legătură cu influenţarea minţii alegătorului” o reprezintă mesajele difuzate prin TikTok de partidele extremiste, iar problema nu este doar a României, ci se regăseşte la nivelul Uniunii Europene.

Rareş Bogdan vrea o „reglementare serioasă în cazul TikTok”, dar insistă că nu este de acord cu închiderea platformei.

„Am discutat cu Roberta Metsola (n.r. – preşedinta Parlamentului European) care era extrem de îngrijorată de faptul că în România sunt 7.4 de utilizatori de TikTok. Este procentul cel mai mare la nivel european. Procentual, numărul utilizatorilor de TikTok, din interiorul României şi Diaspora este mai mare decât al oricărei naţiuni europene”, a spus Rareş Bogdan într-un dialog pentru cititorii Hotnews.ro.

„TikTok astăzi este un loc liber, un teren viran, unde manipulările venite dinspre Rusia, încercările de destructurare a democraţiei europene, de şubrezire a instituţiilor europene, de aruncare într-o manipulare ordinară şi extrem de agresivă a constructului european îşi face de cap. Acolo partidele extremiste din România, AUR şi SOS, câştigă. Dacă nu vom lua măsuri extrem de serioase s-ar putea să fim victimele clasice ale manipulărilor prin astfel de formule”, spune Rareş Bogdan.

„TikTok e un teren unde pro-ruşii şi propaganda roşie de la Kremlin şi propaganda roşie de la Beijing ne va da mari bătăi de cap dacă nu avem curajul să luăm măsuri. Să fie şi pe TikTok regulile care sunt pe Facebook, Instagram, Youtube şi Twitter. Mesajele politice să fie extrem de clar reglementate, neţintite şi cu verificare extrem de serioasă. Sau pentru şase luni de zile TikTok-ului să îi fie pusă în vedere să interzică propaganda politică. Ce se întâmplă acolo este de o gravitate fără precedent”, adaugă europarlamentarul PNL.

„Va veni rândul Tik Tok să fie reglementat”

Purtătorul de cuvânt al PSD susţine şi el că TikTok va fi reglementat în perioada următoare pentru a nu fi folosit în campaniile electorale din întreaga lume.

„Bineînţeles că TikTok trebuie reglementat şi va fi reglementat. Congresul SUA a somat TikTok să îşi vândă operaţiunile către o entitate locală. Lucrul acesta se va întâmpla dacă vor dori să mai opereze în SUA. Europa merge în aceeaşi direcţie. Marile platforme Meta, Facebook şi Google, X sunt în zona de reglementare. Pot să fiu foarte sigur că va veni rândul Tik Tok să fie reglementat”, este opinia lui Lucian Romaşcanu.

Mesajul antisistem sau rebel prinde uşor la publicul tânăr, o confirmă şi analizele făcute în Kiseleff. „Singurul lucru pe care poţi să îl faci TikTok dacă nu se ţine de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”.

Citeste articolul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii