Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat aceștia în contextul invaziei militare ruse din Ucraina

Șoșoacă: „De ce să lupte românii mei? E treaba lor cu ruşii, își împart teritorii peste teritorii”

luni, 28 februarie 2022, 12:51
2 MIN
 Șoșoacă: „De ce să lupte românii mei? E treaba lor cu ruşii, își împart teritorii peste teritorii”

Nicio zi fără o minciună rostogolită pe social-media despre invazia Rusiei în Ucraina. De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014 și până în prezent, mijlocul agresiunii militare ruse în statul vecin, Kremlinul și „idioții utili” afiliați din statele Europei de Est au desfășurat o campanie susținută și coordonată de dezinformare controlată direct de laboratoarele de la Moscova, și care țintește populația rusă, publicurile țărilor vecine cu Rusia, Uniunea Europeană și nu numai. Acești „idioți utili” sunt percepuți de către designerii de propagandă ca entități utile „de folosit” atât timp cât nu sunt conștiente de consecințele înrolării acestora. Așa că la acest efort tovărășesc, s-au alăturat și o serie de „pioni” locali ai Kremlinului, mobilizându-se mai ales pe canalele de social-media. Mesajele lor au drept scop să-i determine pe români la dezangajare și blamare a Ucrainei pentru invazia rusă.

Diana Ivanovici-Șoșoacă, fostă parlamentară din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se întreba retoric pe TikTok de ce România ar trebui să susțină Ucraina: „De ce să lupte românii mei? De ce să lupte oamenii noștri pentru un război care nu ne aparține? Ucraina nu e membră UE! Ucraina nu este membră NATO!” și că România ar trebui să-și ia înapoi teritoriile „furate” de Ucraina și că România ar trebui să-i primească la graniță doar pe români: „Să treacă românii din Ucraina încoa! Nu mă interesează restul! Oricum, e treaba lor cu ruşii, își împart teritorii peste teritorii!”. De altfel, senatoarea Șoșoacă se află în topul personalităților politice ale anului 2021, din perspectiva Sputnik.

Aflați amănunte de pe presshub.ro.

Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHub, Report.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european. 

Comentarii