Stare de război în Israel: Organizaţia teroristă Hamas a declanşat o operaţiune de amploare. Ce răspuns a primit?

sâmbătă, 07 octombrie 2023, 14:14
16 MIN
 Stare de război în Israel: Organizaţia teroristă Hamas a declanşat o operaţiune de amploare. Ce răspuns a primit?

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat "Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului. "Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza, scrie AFP. Ministrul israelian al Apărării afirmă că Hamas a făcut o mare greşeală. 

Atacurile au provocat moartea a cel puţin o persoană şi au rănit alte 15. "Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza. În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupuri armate din teritoriu, care a costat viaţa a 34 de palestinieni şi a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian. La rândul său, Israelul şi-a intensificat atacurile aeriene asupra micului teritoriu. Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, a rămas departe de conflict.

Bărbaţi palestinieni înarmaţi s-au infiltrat în zone din sudul Israelului şi baraje de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâşia Gaza, într-un atac surpriză revendicat de mişcarea islamistă Hamas, scrie Reuters. Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunţat începutul operaţiunii într-o emisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte.

"Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete. O femeie israeliană a fost ucisă, potrivit serviciilor de urgenţă, în timp ce echipaje de ambulanţă au fost desfăşurate în zonele din jurul Fâşiei Gaza, iar sirenele au sunat în tot Israelul, inclusiv în Ierusalim. Presa israeliană a relatat că bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra trecătorilor în oraşul Sderot, în sudul Israelului, iar imaginile care circulă pe reţelele de socializare par să arate confruntări pe străzile oraşului.

Israelul afirmă că a atacat 17 complexe militare ale Hamas

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au atacat până în prezent 17 complexe militare şi patru sedii operaţionale ale Hamas, într-o postare pe reţelele de socializare. BBC nu a verificat informaţia, dar FDI a declarat anterior că a început să atace ţinte din Fâşia Gaza ca răspuns la atacul anterior de rachete asupra Israelului.

Presa palestiniană relatează că flăcări şi fum au fost observate în diferite locuri din Fâşia Gaza. Există mai mulţi răniţi, unii în stare gravă, în urma unui atac aerian israelian, a anunţat agenţia de ştiri Wafa.

Ministrul palestinian al Sănătăţii, May Alkaila, a declarat stare de urgenţă în toate spitalele, potrivit agenţiei de presă Wafa. "Mai mulţi palestinieni au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi astăzi", a scris Wafa.

Momentele cheie ale atacului Hamas asupra Israelului

Un atac surpriză al Hamas asupra Israelului, care a implicat bărbaţi înarmaţi care au pătruns dincolo de barierele de securitate şi o avalanşă de rachete lansate din Gaza, a avut loc sâmbătă, în zorii zilei, în timpul marii sărbători evreieşti Simchat Tora, relatează Reuters.

Atacul a avut loc la 50 de ani şi o zi după ce forţele egiptene şi siriene au lansat un asalt în timpul sărbătorii evreieşti Yom Kippur, în încercarea de a recupera teritoriile pe care Israelul le luase în timpul unui scurt conflict în 1967.

Iată cum s-a desfăşurat totul:

TIRURI DE RACHETE

În jurul orei 06:30 (0430 GMT), gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un tir uriaş de rachete în sudul Israelului, sirenele fiind auzite până la Tel Aviv şi Beersheba. Hamas a declarat că a lansat 5.000 de rachete într-un prim tir. Armata israeliană a declarat că au fost lansate 2.500 de rachete. Fumul s-a răspândit deasupra zonelor rezidenţiale israeliene, iar oamenii s-au adăpostit în spatele clădirilor, în timp ce sirenele răsunau deasupra capului. Cel puţin o femeie ar fi fost ucisă de rachete.

INFILTRARE ÎN ZORI

Tirul de rachete a servit drept acoperire pentru o infiltrare fără precedent a luptătorilor pe mai multe fronturi, armata israeliană declarând la ora 07.40 (0540 GMT) că bărbaţi înarmaţi palestinieni au trecut în Israel. Majoritatea luptătorilor au trecut prin breşe în barierele de securitate terestre care separă Gaza de Israel. Dar cel puţin unul a fost filmat traversând cu o paraşută motorizată, în timp ce o barcă cu motor a fost filmată în timp ce se îndrepta spre Zikim, un oraş de coastă şi o bază militară israeliană.

Videoclipurile transmise de Hamas au arătat luptători care au încălcat gardurile de securitate, iar lumina slabă şi soarele scăzut sugerează că a fost în jurul orei în care a avut loc tirul de rachete. O înregistrare video a arătat cel puţin şase motociclete cu luptători trecând printr-o gaură într-o barieră de securitate metalică. O fotografie publicată de Hamas arată un buldozer care dărâmă o secţiune a gardului de securitate.

LUPTE LA BAZELE MILITARE ISRAELIENE

Armata israeliană a declarat la ora 10.00 că luptătorii palestinieni au pătruns în cel puţin trei instalaţii militare din jurul frontierei – punctul de trecere a frontierei Erez, baza Zikim şi cartierul general al diviziei Gaza de la Reim. Aceasta a precizat că luptele la Erez şi Zikim au continuat. Filmuleţe ale Hamas arată luptători care alergau spre o clădire în flăcări lângă un zid înalt de beton cu un turn de supraveghere şi luptători care aparent au depăşit o parte a unei instalaţii militare israeliene şi au tras din spatele unui zid. Mai multe vehicule militare israeliene capturate au fost fotografiate ulterior în timp ce erau conduse în Gaza şi defilau acolo.

RAIDURI ÎN ORAŞELE DE FRONTIERĂ

Luptătorii au făcut raiduri în oraşul israelian de frontieră Sderot şi s-a raportat că se află într-o altă comunitate de frontieră, Be'eri, şi în oraşul Ofakim, la 30 km est de Gaza, potrivit presei israeliene care citează apeluri telefonice de la locuitori. O înregistrare video verificată de Reuters a arătat mai mulţi bărbaţi înarmaţi aflaţi pe bancheta din spate a unei camionete albe care se deplasează prin Sderot.

Mulţi locuitori din oraşele din sudul Israelului au fortificat zonele din casele lor care funcţionează ca adăposturi antiaeriene, iar sâmbătă le foloseau pe post de camere de panică. Armata israeliană a ordonat locuitorilor să se adăpostească în interior, spunând la radio: "Vom ajunge la voi".

La jumătatea dimineţii, şeful poliţiei israeliene, Yaacov Shabtai, a declarat că forţele de ordine au fost implicate în focuri de armă în 21 de localităţi, iar la ora 13.30, armata a declarat că trupele încă făceau eforturi pentru a elibera comunităţile care au fost invadate de atacatori.

VICTIME

Un fotograf Reuters a văzut cadavre pe străzile din Sderot. Presa israeliană a raportat cel puţin 100 de israelieni ucişi şi 800 de răniţi. Videoclipurile Hamas şi imaginile neverificate care circulă pe reţelele de socializare au arătat civili morţi, soldaţi israelieni şi luptători palestinieni. Ministerul israelian de Externe a declarat că atacatorii Hamas au mers din casă în casă, ucigând civili.

LUARE DE OSTATICI

Presa israeliană a relatat că bărbaţi înarmaţi au luat ostatici în Ofakim. Jihadul islamic a declarat că ţine în captivitate mai mulţi soldaţi israelieni, iar conturile de socializare ale Hamas au prezentat imagini care păreau să arate prizonieri duşi de vii în Gaza. O înregistrare video a arătat trei tineri în veste, pantaloni scurţi şi papuci de casă, care erau conduşi printr-o instalaţie de securitate, cu scris în ebraică pe perete. Alte videoclipuri arătau femei captive. O alta a arătat luptători târând cel puţin doi soldaţi israelieni dintr-un vehicul militar.

ATACURI ISRAELIENE

La ora 09.45 s-au auzit explozii în centrul Gaza şi în oraşul Gaza, iar la ora 10.00 purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că forţele aeriene lansează atacuri asupra Gaza. Medicii din Gaza au declarat că zeci de persoane au fost ucise în urma atacurilor.

Cel puţin 40 de morţi şi peste 700 de răniţi în atacul devastator al Hamas

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 740 rănite de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas, relatează presa de limbă ebraică. Celulele teroriste ale grupării din Gaza s-au infiltrat în mai multe comunităţi din sudul ţării. În plus, mii de rachete au fost lansate spre centru şi sud. Hamas a afirmat că a luat o serie de ostatici din Israel în Fâşia Gaza. Nu a existat nicio confirmare din partea Israelului. Asaltul este în curs de desfăşurare de la aproximativ 6:30 dimineaţa. Se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească.

Presa palestiniană afirmă că 160 de persoane au fost ucise în confruntările din Gaza şi în raidurile aeriene

Potrivit oficialilor palestinieni locali, loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis 161 de persoane şi au rănit aproape 1.000 de persoane. Israelul a declarat anterior că a început să atace ţinte din Fâşia Gaza ca răspuns "la tirurile cu rachete" care au făcut parte dintr-un atac fără precedent al militanţilor palestinieni.

Premierul Netanyahu: "Suntem în război şi vom câştiga. Inamicul va plăti un preţ pe care nu l-a cunoscut niciodată!"

"Suntem în război şi vom câştiga!", afirmă premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj adresat israelienilor. "Inamicul va plăti un preţ pe care nu l-a cunoscut niciodată", a spus el, precizând că a decis o convocare masivă a rezerviştilor. Liderul israelian le-a cerut, de asemenea, cetăţenilor să respecte instrucţiunile de siguranţă.

Israelul răspunde atacurilor Hamas lansate sâmbătă dimineaţă. Cel puţin 6 persoane ar fi murit şi ar fi înregistraţi aproape 200 de răniţi în atacuri în sudul şi centrul ţării. Atacatorii care ar fi dus trupul unui soldat IDF în Gaza. Clădiri lovite în Tel Aviv, Ashkelon.

Poliţia israeliană estimează că 60 de terorişti se află în interiorul Israelului, în 14 locaţii. Canalul 13 din Israel relatează că 7 comunităţi se află sub controlul Hamas. Printre acestea se numără Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri şi comandamentul general din Gaza.

Prof. Berkovitz, aflat lângă Ierusalim: Tot Israelul este atacat, războiul ne-a luat prin surprindere”

Prof. Herman Berkovitz, medic aflat în Israel şi prieten apropiatal lui Benjamin Netanyahu a relatat pentru News.ro care este situaţia în locul în care se află acum, respectiv în buncărul locuinţei sale, situată undeva, lângă Ierusalim.

„Au sunat şi aici sirenele, tot Israelul e atacat cu rachete, eu sunt în adăpost”

„Eu sunt acasă, ca toată lumea, este ziua de odihnă, e zi de sărbătoare, cu toţii suntem mai mult acasă, asta e un fel de noroc într-un fel, eu sunt lângă Ierusalim, în Sahrazad, în urmă cu jumătate de oră au sunat şi aici sirenele, tot Israelul este atacat cu rachete, în toate părţile cad rachete, şi norocul nostru că avem acele..antirachete, majoritatea sunt distruse, însă totuşi sunt şi rachete care ne cad, de exemplu a căzut în Tel Aviv, în mai multe oraşe, vă daţi seama, fiecare rachetă care cade distruge, eu sunt într-un adăpost, fiecare dintre noi, aici, majoritatea locuinţelor sunt construite cu adăposturi antiaeriene împotriva acestor rachete. Cum auzim o sirenă, imediat fugim în adăposturi”, a spus Prof. Berkovits. 

„Adăpostul e închis, cu beton în jur, una dintre camere e construită ca să rezsite la o rachetă sau o bombă”

„Pe vremuri se făceau sub case, adăposturi mari pentru toate blocurile, astăzi fiecare locuinţă trebuie să fie construită astfel ca una dintre camere să fie un adăpost, e gen închis, cu beton în jur, de exemplu poţi să stai într-un bloc mare, poţi să ai patru camere, una dintre ele este o cameră obişnuită unde poţi locui, însă camera aceasta este construită ca să reziste la o rachetă sau la o bombă care pătrunde şi să nu distrugă, asta a salvat foarte multe vieţi în Israel, salvează în continuare, am auzit, cad rachete în multe locuri, se salvează, deşi casa este distrusă, afectată foarte mult, a început un război între Israel şi organizaţia teroristă Hamas, un război care ne-a luat prin surprindere într-un fel pentru că s-au infiltrat în sudul Israelului teroriştii din Hamas într-un atac surprinzător şi au reuşit să pătrundă şi pe uscat, şi pe aer, şi pe mare au reuşit să intre”, a precizat medicul aflat in Israel, care a şi prezentat un astfel de adăpost.

Foarte mulţi terorişti au pătruns în kibuţuri. Au ucis copii, femei, trag în oamenii pe care îi întâlnesc în cale, spune Prof. Berkovitz. 

„Au reuşit să intre în multe Kibuţuri, în acele comune unde locuiesc foarte mulţi Israelieni, din păcate au intrat în foarte multe kibuţuri şi au omorât mulţi copii, civili, femei, şi acum sunt terorişiti în aceste kibuţuri, trag fără de sfârşit, nu le pasă ce omoară, şi dacă omoară soldaţi, copii, femei, e important cineva în Israel să moară, în orice caz, vă daţi seama acest lucru este foarte curios, de ce, fiindcă Gaza primeşte energie electrică, apă, de la noi, de la Israel, dacă noi închidem astea putem să distrugem toată Gaza şi noi nu facem asta, noi vrem o ţară de pace, vrem să trăiască bine populaţia acolo. 

„Teroriştii s-au ascuns acum cu toţii sub pământ”

Noi suntem acum în adăposturi, dar cei care conduc aceste acţiuni, teroriştii, s-au ascuns cu toţii sub pământ, le e teamă că să nu fie atacaţi, Israelul să nu atace şi să fie omorâţi, cu toţii sunt fie sub pământ, în adăposturi foarte bine acoperite, unde bombele ajung cu greu, pe când celor din Gaza le este teamă, vă daţi seama, noi începem să atacăm Gaza cu forţe mari, au început deja avioanele noastre să atace Gaza, din păcate vor fi şi acolo mulţi morţi, copii şi femei, nu le pasă de acest lucru”, a explicat medicul. 

Situaţia în spitalele din Israel, – Acum. într-un spital aflat în apropiere de Gaza sunt în jur de 100 de răniţi grav, printre care mulţi copii şi femei

„Vă daţi seama, la noi spitalele sunt orgaizate, cel mai mulţi răniţi sunt deocamdată într-un spital care se numeşte Beersheva, unde majoritatea răniţilor, pentru că este în apropiere de regiunea Gaza, acolo unde sunt în jur de 100 de răniţi foarte grav, copii foarte mulţi, femei, populaţie civilă. Deja sunt câteva spitale din centrul ţării unde s-au primit deja răniţi, Kaplan, la Rehovot au început să primească, au început să se împartă aceşti răniţi în multe spitale de la noi. 

Noi suntem sâmbăta, o zi liberă pentru toţi, este şi sărbătoarea de Sucot, e ziua când se scoate Tora, urma să o sărbătorim cu multe cântece şi multe dansuri pe străzi, şi uitaţi, sărbătorim în adăposturi şi vă daţi seama ce influenţă au aceste lucruri, bombele care se aud, aud în jurul meu bombe, are influenţă în special asupra copiilor, asupra mea nu mai este, de când sunt în Israel din păcate nu a fost o zi în care aici să nu fie teroare, noi deja suntem puţin imunizaţi, din păcate ne-au surprins şi au omorât foarte mulţi, nu ştim câţi morţi sunt, nu se spune, dar avem şi morţi, nu puţini, să sperăm că totul se va termina repede, dar acum sunt concentraţi teroriştii în câteva sate, kibuţuri şi acolo e armată. Se vorbeşte că armata israeliană nu va lăsa totul şi va fi mult foc în aer şi pe pământ din cauza acestor lucruri, populaţia civilă va avea de suferit, din păcate”, a declarat pentru News.ro. Prof. Dr. Herman Berkovitz. 

Premierul Ciolacu şi preşedintele Iohannis condamnă ferm atacurile Hamas asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu afirmă sâmbătă, că veştile venite din Israel sunt ”îngrozitoare” şi cere ca atacurile cu rachete să înceteze imediat. ”Veşti îngrozitoare venite din Israel în această dimineaţă. Suntem pe deplin solidari cu Israelul şi condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului”, a scris, sâmbătă, pe Twitter, Marcel Ciolacu, Acesta a transmis condoleanţe familiilor victimelor. ”Transmitem condoleanţe familiilor şi cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a mai transmis premierul. Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că a lansat "Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului.

Peste 2.500 de rachete au fost deja lansate, bilanţul victimelor fiind în creştere. Statul evreu a declarat stare de război, a ripostat şi a anunţat lansarea operaţiunii Sabia de Fier.

La rândul lui, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj în care condamnă cu fermitate atacurile din această dimineaţă împotriva Israelului.

”România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineaţă împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul în aceste momente cumplite”, a scrie, sâmbătă, pe Twitter, preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a transmis un mesaj şi pentru familiile victimelor: ”Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor şi către cei care se află sub tirul rachetelor”.

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că a lansat "Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului. "Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam.

Peste 2.500 de rachete au fost lansate. Ministrul israelian al Apărării anunţă stare de război şi afirmă că Hamas a făcut o mare greşeală. Statul evreu a ripostat şi a anunţat lansarea operaţiunii Sabia de Fier. Liderul organizaţiei palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a comentat atacurile asupra Israelului, afirmând că militanţii săi "duc o campanie eroică pentru a apăra Moscheea Al-Aqsa, locurile sfinte şi prizonierii palestinieni".

Zelenski, din Ucraina, despre atacul "oribil" al Hamas: "Dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil"

Preşedintele Ucrainei a condamnat atacul terorist devastator al Hamas asupra Israelului şi a afirmat că toate detaliile acestuia ar trebui dezvăluite lumii, scrie Times of Israel. "Veşti îngrozitoare din Israel. Condoleanţele mele se îndreaptă către toţi cei care şi-au pierdut rude sau apropiaţi în atacul terorist. Avem încredere că ordinea va fi restabilită şi că teroriştii vor fi înfrânţi. Teroarea nu ar trebui să aibă loc în lume, pentru că este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei anumite ţări sau a victimelor acestei terori, ci împotriva umanităţii în general şi a întregii noastre lumi. Oricine recurge la teroare comite o crimă împotriva lumii. Oricine finanţează teroarea comite o crimă împotriva lumii. Lumea trebuie să fie unită şi solidară pentru ca teroarea să nu încerce să frângă sau să subjuge viaţa oriunde şi în orice moment", a scris preşedintele ucrainean. "Dreptul Israelului la autoapărare este de necontestat", a subliniat el. "Toate detaliile din jurul acestui atac terorist trebuie să fie dezvăluite, astfel încât lumea să ştie şi să îi tragă la răspundere pe toţi cei care au sprijinit şi au ajutat la comiterea atacului"

Nicolae Ciucă: Condamnăm violenţele care se derulează acum în Israel

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, afirmă, sâmbătă, că tragedia din Israel cutremură întreaga lume. El a condamnat violenţele din zonă.

”Tragedia care are loc în Israel cutremură întreaga lume.România este solidară cu cetăţenii israelieni în momentele dificile prin care trec şi este alături de familiile victimelor”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Nicolae Ciucă. Preşedintele Senatului condamnă violenţele din zonă. ”Condamnăm violenţele care se derulează acum în Israel, atât prin atacurile cu rachete, cât şi prin agresiunea insurgenţilor asupra populaţiei civile”, a mai scris Ciucă.

Comentarii