Știați că și în România s-a prăbușit un teleferic la Brașov și au murit zeci de turiști? Comuniștii au mușamalizat cazul

duminică, 20 iunie 2021, 17:37
1 MIN
 Știați că și în România s-a prăbușit un teleferic la Brașov și au murit zeci de turiști? Comuniștii au mușamalizat cazul

Accidentul grav de telecabină din Italia de luna trecută, de la care au apărut recent și primele imagini din momentul producerii incidentului, le readuce aminte unora dintre brașoveni de un incident similar destul de grav, care a avut loc în Poiana Brașov, cu decenii în urmă, în plină „glorie comunistă”. Accidentul a fost „cenzurat” de autorități, cum se practica la acea vreme, astfel că despre el își mai aduc aminte doar cei care au fost martori sau au trăit în acele vremuri și au auzit de întâmplare, din vorbă în vorbă ce s-a întâmplat de fapt.  

Organizarea Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă în Poiana Braşov între 29 ianuarie – 4 februarie 1951 a făcut ca în staţiune să apară un hotel, dar primul teleferic din România, pe un tronson lung de 2.150 de metri, între Postăvarul (1.799 m) şi Poiana Braşov (1.000 m). Acesta a fost marcat de un accident tragic cu zeci de victime în anii ’60 (1966). „Nu știu foarte multe amănunte, dar îmi amintesc că atunci cablul a sărit de pe role și multe scaune nescăpate de pe cablu au fost târâte, în viteză, pe sol. Mai mulți pasageri și-au pierdut viața”, a povestit un brașovean pe un forum, unde se discuta acum câțiva ani despre posibilitatea apariției unor accidente în cazul instalațiilor de transport pe cablu după ce apăruseră o serie de defecțiuni la astfel de instalații din județele Sibiu și Brașov.

După ce a auzit de accidentul din Italia, compania care deține telefericele din Poiana Brașov a făcut verificări mai riguroase. Specialiștii au explicat pentru Libertatea care este rutina controalelor de securitate, mai ales că instalațiile românești, construite printr-un parteneriat româno-italian, au peste 40 de ani.

Mai mult, pe bizbrasov

Comentarii