Teatru radiofonic în celulă: deţinuţii înşală, de după gratii, ieşenii

Şefii Penitenciarului ar vrea să cumpere aparatură de bruiaj pentru telefoane. Numai că a fost o singură ofertă, şi asta respinsă.

miercuri, 27 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Teatru radiofonic în celulă: deţinuţii înşală, de după gratii, ieşenii

Deţinuţii din Penitenciarul Iaşi care sună pensionari şi escrochează prin metoda accidentului rutier îşi pot „face treaba” în continuare, deoarece conducerea instituţiei nu reuşeşte să achiziţioneze aparatură pentru bruierea acestora. 

Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au atras atenţia zilele trecute printr-un articol despre faptul că în Penitenciarul Iaşi există două camere cu deţinuţi care au cel puţin 10 telefoane şi sunt autorii a zeci de tentative şi reuşite în ceea ce priveşte escrocarea ieşenilor prin metoda accidentului rutier, uneori cu ştiinţa gardienilor din instituţie. Deţinuţii sună pe telefonul fix pensionari şi joacă teatru, ca într-o piesă, ca să înşele victima şi să îl determine să îşi ajute rudele implicate în „accidente rutiere” cu bani. Şefii Penitenciarului Iaşi spun că nu vor putea bruia telefoanele ilegale date în exterior, însă „luptă pentru contracararea acestui fenomen”.

„Menţionăm că unul dintre obiectivele majore ale conducerii Penitenciarului Iaşi este siguranţa locului de deţinere şi a cetăţeanului, prin asigurarea custodierii cu profesionalism a persoanelor care au săvârşit diverse infracţiunui, cu toate resursele umane şi materiale avute la dispoziţie. Susţinem faptul că angajaţii unităţii noastre nu tolerează niciun fel de abatere disciplinară, motiv pentru care, ori de câte ori au existat informaţii cu privire la persoanele private de libertate care au încercat să săvârşească noi infracţiunii din interiorul spaţiului de deţinere, au fost luate următoarele măsuri: s-a sesizat comisia de disciplină fiind întocmite rapoarte de incident, iar persoanele responsabile au fost sancţionate corespunzător şi totodată s-au înaintat sesizări către organele de cercetare penală abilitate”, au comentat situaţia reprezentanţii Penitenciarului Iaşi.

Aceştia au explicat că au demarat o procedură pentru achiziţionarea unor sisteme de bruiere a telefoanelor, însă nu s-a interesat aproape nicio firmă de distribuirea acestora. „Administraţia Naţională a Penitenciarelor a derulat numeroase demersuri în vederea achiziţionării şi implementării serviciilor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordine, însă toate procedurile au fost blocate, fie motivat de faptul că nu a existat depusă nicio ofertă, având în vedere riscul financiar foarte mare, fie ca urmare a respingerii ca neconforme, a singurei oferte depuse la ultima procedură de achiziţie”, au mai arătat cei de la Penitenciar.

Comentarii