Tineri părinți din Iași, arestați în Danemarca după ce și-au dus bebelușul la spital

duminică, 06 februarie 2022, 16:54
5 MIN
 Tineri părinți din Iași, arestați în Danemarca după ce și-au dus bebelușul la spital

Doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează ”sindromul bebeluşului scuturat”. Tinerii părinți sunt originari din Iași. Ministerul Familiei va solicita, luni, aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca, atunci când starea de sănătate va permite acest lucru, anunţă ministrul Gabriela Firea.

Părinţii, Rotundu Ionuț și Rotundu Sorana, sunt în centre de detenţie diferite şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate.

Ancheta a fost demarată după ce bebeluşul a ajuns la spital cu hemoragie craniană, medicii suspectând „sindromul bebeluşului scuturat”.

„Poliţia daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică (…) iar legat de starea de sănătate pot să vă spun că în prezent este în afara pericolului de moarte şi primeşte în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinţii au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de patru săptămâni în centre diferite cu suspiciunea de provocare a sindromului bebeluşului scuturat. Investigaţia în prezent se află în stadiu incipient”, a declarat ambasadorul român la Copenhaga, Mihai Alexandru Grădinar.

Acesta a precizat că autorităţile sunt în contact permanent cu familia extinsă a celor doi părinţi reţinuţi.

„Sunt şi ei şocaţi de acest caz, nu ştiu nici ei ce să facă, bineînţeles vor dreptate, îi consideră nevinovaţi, vor copilul să se însănătoşească şi să revină în familie”, a mai declarat Mihai Alexandru Grădinar.

Acesta a precizat că ceea ce se întâmplă în cazul cuplului de români este o practică standard, în conformitate cu legislaţia daneză, dacă medicii au suspiciuni.

„Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta – hemoragie craniană – pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri”, a mai afirmat ambasadorul român.

Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a obţinut permisiunea de a o vizita în centrul de detenţie pe mama copilului. În continuare se fac demersuri pentru obţinerea acordului privind vizitarea tatălui, reţinut într-un alt centru din Danemarca. Autorităţile române sunt în contact direct cu spitalul unde este tratat copilul.

”Poliţia daneză a comunicat informaţii suplimentare cu privire la spitalul unde a fost internat minorul pentru acordarea de îngrijiri medicale, acesta fiind, în prezent, în afara pericolului de moarte. Reprezentanţii misiunii diplomatice au contactat ulterior unitatea spitalicească în care se află internat minorul, pentru a se interesa despre situaţia acestuia, şi menţin permanent legătura cu personalul medical referitor la îngrijirile acordate şi evoluţia stării de sănătate a copilului”, a transmis, sâmbătă seară, MAE, într-un comunicat de presă.

Fratele femeii reţinute a anunţat pe Facebook că cei doi au mers la spital pentru că bebeluşul plângea mult şi nu se odihnea mai deloc şi că autorităţile daneze au luat copilul „fără vreo explicaţie”.

"Buna ziua. Va scriu sa va semnalez situatia surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu în penitenciare diferite iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului sau locaţia acestuia.

Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut.

La câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri de la care au primit răspunsul că poate fi de la colici sau că aşa mai plâng bebeluşii.

După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias.

Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: “Sunt date confidenţiale!”. Noi reprezentăm familia unui copil nou născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament.

Va rugam sa ne sustineti in rugaciune si daca aveti vreo informatie utila care ne-ar fi de folos: un avocat danez specializat pe probleme de Protectie a copilului sau orice oficialitate de aici care s-ar putea implica sa rezolvam situatia!", este mesajul lui Beni Ciobotaru.

Ministerul Familiei va solicita, luni, aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca.

"Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va solicita mâine dimineaţă aducerea în ţară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menţinerea în familia extinsă a unui copil este o opţiune mai bună decât plasarea într-o instituţie sau familie străină", a afirmat, duminică, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Firea a precizat că, având în vedere circumstanţele în care s-a produs acest caz, vor începe discuţiile cu autorităţile daneze, adăugând că speră că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului.

"De asemenea vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care reprezentanţii Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost în contact permanent, pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista şi pe părinţii minorului aflaţi într-o situaţie extrem de dificilă", a conchis ministrul Familiei.

Aflați amănunte de pe news.ro și adevarul.ro.

Comentarii