Traditii interesante din diverse sporturi populare care inca se mai pastreaza

miercuri, 17 martie 2021, 10:13
2 MIN
 Traditii interesante din diverse sporturi populare care inca se mai pastreaza

Sportul nu este doar despre puncte, goluri, meciuri si partide, despre fani si adrenalina. Este si despre traditie, despre obieciuri interesante, unice care acompaniaza si ajung sa se transforme intr-un simbol in timp, pe masura ce sunt transmise din generatie in generatie.

Haka. Nu, nu e vreo mancare traditionala sau vreo planeta indepartata din alta galaxie. E dansul-semnatura al echipei nationale de rugby din Noua Zeelanda. Cunoscuta si sub numele de All Black, echipa a imprumutat dansul de la populatia Maori din Noua Zeelanda. La ei acest dans era un fel de pregatire pentru razboi. In 1884 a fost prestat prima data de catre echipa amintita si de atunci se tot repeta, devenind o traditie. Federatia de Rugby a tot incercat sa il interzica, dar Haka a ramas puternic ancorat in cultura din Noua Zeelanda. In varianta moderna dansul e o incercare de intimidare a echipelor adverse. Istoria bogata din spatele sau si numarul mare de oameni care asista la Haka transforma dansul in cea mai populara traditie sportiva din lume.

“You’ll Never Walk Alone”. Prin 1963 melodia devenea hit in Marea Britanie, fiind numarul 1 in topurile de acolo vreme de patru saptamani. Echipa Liverpool-ului a ajuns sa adopte acest cantec si face parte deja din traditie si e cantat de catre fani inainte de fiecare meci. A devenit un fel de insigna a formatiei si se poate vedea oriunde referinta la el, inclusiv pe insigna clubului si peste tot pe unde apare echipa.

Strangerea de mana de la hochei. Dupa partidele de hochei jucatorii isi strangeau mainile si traditia s-a pastrat in timp. Este cea mai cunoscuta traditie din lumea sportului, nu e doar despre felicitare, ci si despre apreciere si despre recunoasterea efortului depus in timpul partidelor de hochei de catre adversari. Orice fel de nemultumiri au existat in timpul partidelor sunt date uitarii din momentul in care se strang mainile. Si asa toata lumea pleaca acasa prietena si fara niciun fel de probleme.

Aflati amanunte de pe ratb.ro.

Comentarii