UE nu introduce deocamdată paşapoarte de vaccinare şi menţine graniţele deschise

joi, 21 ianuarie 2021, 23:23
1 MIN
 UE nu introduce deocamdată paşapoarte de vaccinare şi menţine graniţele deschise

Liderii UE au fost de acord în timpul unui summit video să restricţioneze călătoriile neesenţiale dacă este necesar, dar să evite închiderea graniţelor, potrivit unui oficial UE şi a unui diplomat UE care monitorizează discuţiile. De asemenea, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale şi nu să fie folosite în scopuri turistice, scrie Politico.

Consensul general cu privire la evitarea închiderii graniţelor a venit relativ la începutul videoconferinţei şi a semnalat că şefii statelor şi guvernelor UE sunt determinaţi să evite repetarea unor greşeli de la începutul pandemiei de anul trecut, chiar dacă sunt ţări care se confruntă cu un număr mai mare de infectări şi spitalizări.

În luna martie a anului trecut, s-a iscat un haos în timp ce multe state UE şi-au închis graniţele unilateral, blocând călători şi perturbând comerţul esenţial. În timpul discuţiilor, liderii au fost de asemenea de acord că este prea devreme ca cetăţenii care sunt vaccinaţi să ceară privilegii de călătorie.

Pentru moment, într-o etapă atât de timpurie a imunizării, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale şi nu să fie folosite în scopuri turistice. Unele ţări cer acum călătorilor să arate dovezi ale unui test negativ de coronavirus.

Liderii au discutat cum să adapteze recomandările anterioare adoptate. Ţelul este de a menţine graniţele deschise în timp ce eventual pot impune restricţii mai dure pentru călătoriile non-esenţiale în speranţa de a încetini răspândirea virusului.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii