De Business

Punem punctul pe știi

UE prelungeşte roamingul gratuit pe teritoriul său şi după 2022

joi, 09 decembrie 2021, 13:32
2 MIN
 UE prelungeşte roamingul gratuit pe teritoriul său şi după 2022

Principalele instituţii europene s-au pus de acord pentru prelungirea cu 10 ani, începând din iunie 2022, a regulamentului european privind roamingul, prin care cetăţenii europeni beneficiază de roaming gratuit în toate ţările Uniunii.

În cadrul strategiei pentru transformare digitală, UE intenţiona să prelungească legislaţia actuală privind roamingul, adoptată în iunie 2017 şi care urma să expire în iunie 2022.

De la intrarea în vigoare a regulamentului actual privind roamingul, aproape 170 de milioane de utilizatori s-au bucurat de servicii roaming gratuite. Utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă şi-au putut păstra conexiunea la deplasarea în cele 27 de state UE, în Islanda, Liechtenstein şi în Norvegia la acelaşi preţ ca şi acasă, potrivit unei comunicări a Parlamentului European.

„Această politică s-a dovedit un real succes. De exemplu, folosirea datelor în roaming a crescut de 17 ori în vara 2019, comparativ cu vara de dinaintea abolirii tarifelor de roaming”, arată legislativul UE.

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord în privinţa noului regulament privind roamingul, ce va prelungi regulile actuale cu 10 ani. Acesta va asigura şi servicii de roaming mai bune pentru călători. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeaşi calitate a reţelei mobile şi la aceeaşi viteză în străinătate ca şi acasă, acolo unde sunt disponibile reţele echivalente.

Totodată, operatorii vor trebui să informeze utilizatorii despre creşterea costurilor prin utilizarea de servicii cu valoare adăugată în roaming, cum ar fi serviciile de asistenţă tehnică sau serviciile de asistenţă clienţi furnizate de companiile aeriene sau de companiile de asigurări.

În acelaşi timp, noile reguli urmăresc să se asigure că roamingul gratuit rămâne rentabil pentru operatori şi că le oferă acestora în continuare stimulente pentru a investi în calitatea reţelelor. După ce regulamentul este aprobat de Parlamentul European, acesta trebuie să fie aprobat şi de statele membre, reunite în Consiliul UE.

SURSA: euroactiv.ro

 

Comentarii