Un colonel american propune înfiinţarea unui Centru de excelenţă NATO în România în domeniul dronelor

joi, 09 decembrie 2021, 12:25
2 MIN
 Un colonel american propune înfiinţarea unui Centru de excelenţă NATO în România în domeniul dronelor

România este locaţia ideală pentru înfiinţarea unui Centru de excelenţă NATO in domeniul sistemelor aeriene fără pilot (UAS), a afirmat colonelul (rtr) David Carstens din US Army, un veteran al informaţiilor militare americane, care a subliniat că o astfel de iniţiativă ar permite monitorizarea acţiunilor ostile ale Rusiei şi ar oferi beneficii economice şi sociale semnificative ţării noastre.

„Operaţiunile militare din ultimul deceniu au evidenţiat importanţa sistemelor aeriene fără pilot (UAS) ca multiplicator de forţă şi componentă esenţială a securităţii naţionale. Este momentul ca NATO să investească substanţial în UAS. În acest sens, NATO ar trebui să dezvolte un Centru de excelenţă (…) pentru a se concentra pe tehnologiile UAS (şi contracararea UAS). România este locaţia ideală pentru acest Centru de excelenţă pentru UAS”, a afirmat ofiţerul american în documentul-pledoarie „The Argument for a NATO Unmanned Aerial Systems (UAS) Center of Excellence (COE) in România”, consultat de Umbrela Strategică.

Documentul a fost prezentat şi Ministerului român al Apărării. În documentul menţionat, Carstens explică pe larg de ce România ar fi alegerea ideală pentru a găzdui acest centru NATO. Printre atuurile ţării noastre menţionate de oficialul american se numără: „profesionalismul incontestabil” demonstrat în ceea ce priveşte administrarea Centrului NATO de Excelenţă în HUMINT de la Oradea; proximitatea faţă de „ameninţarea rusă şi de activităţile activităţile militare agresive ale forţelor ruse în Marea Neagră, Donbass, Crimeea, Transnistria şi Georgia”; sau prezenţa unei infrastructuri IT cu Internet de mare viteză şi o industrie de securitate cibernetică în plină dezvoltare.

Carstens a mai remarcat că spaţiul aerian al ţării noastre este mai puţin aglomerat decât cel din alte state europene, iar acest lucru permite executarea unui număr mai mare de zboruri cu drone la diverse altitudini fără să stânjenească traficul aerian civil.

Carstens a explicat că „diversitatea incredibilă a topografiei, geologiei, climei, hidrologiei şi florei României ar face din ţara noastră o locaţie ideală pentru zborul şi testarea UAS în diverse condiţii de teren şi vreme. De asemenea, s-ar dovedi extrem de utilă în dezvoltarea şi rafinarea pachetelor electro-optice utilizate de UAS pentru misiuni ISTAR (informaţii, supraveghere, reperare ţintă, recunoaştere), atât în ​​condiţii de zi, cât şi de noapte.

Pentru a împărţi costurile generate de găzduirea unui astfel de centru, Carstens recomandă României să colaboreze cu alte ţări NATO interesate de tehnologia UAS, cum ar fi Statele Unite, Turcia, Franţa, Italia, Germania, Polonia şi Marea Britanie. În mod special, integrarea Turciei în cadrul sponsorilor unui Centru NATO de excelenţă pentru UAS ar fi deosebit de benefică, a subliniat Carstens, făcând referire la experienţa semnificativă a forţelor turce în ceea ce priveşte utilizarea dronelor în situaţii de război.

Cititi materialul integral pe umbrela-strategica.ro

 

 

Comentarii