Ce s-a ales de o anchetă penală care a durat patru ani

Un dosar DNA s-a încheiat la Tribunal doar cu o amendă penală

miercuri, 14 iulie 2021, 01:50
3 MIN
 Un dosar DNA s-a încheiat la Tribunal doar cu o amendă penală

Procurorii au acuzat un fermier că a luat subvenţii pentru un teren de 2 ha fără a avea contract de arendă semnat de proprietar. DNA a declarat apel.

 

Un dosar instrumentat de procurorii DNA Iaşi s-a dezumflat în faţa instanţei până nu a mai rămas nimic. O firmă din Heleşteni a fost acuzată că ar fi încasat pe nedrept, timp de doi ani, subvenţii pentru o parte din terenul administrat, păgubind astfel bugetul european. Firma şi-a recunoscut vina, a dat banii înapoi şi a încasat o amendă penală din partea magistraţilor Tribunalului. Era vorba de 2,17 ha de teren, pentru care se încasaseră subvenţii de aproximativ 8.000 de lei.

Procurorii serviciului teritorial al DNA Iaşi au lucrat la dosarul firmei din Heleşteni timp de patru ani. Cercetările au început în 2016, când procurorii au fost sesizaţi că societatea încasează subvenţii europene fără a avea actele necesare pentru toată suprafaţa de teren exploatată. Sesizarea viza cereri de plată decontate în 2013 şi 2014. SC Agro Heleşteni SRL administra în 2013 o suprafaţă de 524,38 ha de teren, pentru care a încasat subvenţii în valoare de 340.000 lei. În anul următor, societatea a încasat pentru o suprafaţă de 480,54 ha administrată pe raza localităţilor Heleşteni, Strunga şi Paşcani o sumă de 337.000 lei. Dintre cele 348 de poziţii ale tabelului ce cuprindea parcelele individuale luate în arendă de societate, una nu era însă în regulă. Era vorba de un contract de arendă aferent unei suprafeţe de 2,17 ha deţinute de E.G., pe care aceasta nu-l semnase. Fermierul redactase contractul de arendă standard, dar nu o găsise pe femeie pentru a-l semna, aceasta nelocuind în Heleşteni. Practic, i-a exploatat terenul fără aprobarea proprietarei. Situaţia s-a repetat în 2014. Administratorul firmei a găsit-o pe G.E. abia în 2015, când i-a oferit 800 de lei în contul arendei, sumă refuzată însă de femeie. Aceasta avea să se adreseze instanţei în vederea obţinerii de despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a terenului, făcând totodată şi o plângere penală la DNA.

Analizând speţa, magistraţii Tribunalului au constatat că faptele reproşate firmei se confirmă. Conform legii, "folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi". Judecătorii au luat însă în calcul faptul că prejudiciul de 8.800 lei, reprezentând 1,3% din totalul subvenţiilor de 677.000 lei încasate de Agro Heleşteni a fost deja recuperat, reprezentanţii firmei recunoscându-şi vina şi dând înapoi banii primiţi nelegal. Ca urmare, magistraţii s-au mulţumit să aplice o amendă penală de 13.500 lei şi să oblige firma să afişeze hotărârea de condamnare la sediul primăriei Heleşteni pe o durată de 30 de zile. Sentinţa nu este definitivă, întrucât procurorii au declarat apel. Primul termen al acestuia va avea loc la sfârşitul lunii octombrie. 

Comentarii