Un film despre Experimentul Piteşti va rula la Ateneu în prezenţa echipei care l-a realizat

marți, 18 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Un film despre Experimentul Piteşti va rula la Ateneu în prezenţa echipei care l-a realizat

Filmul artistic independent despre Experimentul Piteşti, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, va rula la Cinematograful Ateneu din Iaşi, vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 20:00, în cadrul unei proiecţii de gală în prezenţa echipei. Proiecţia lungmetrajului se va desfăşura în scop caritabil şi va fi urmată de o sesiune de întrebări cu realizatorii filmului.

„Lungmetrajul despre Experimentul Piteşti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag şi sinceritate să urmăriţi filmul nostru, să-l aşezaţi cu grijă în inimă, să-l purtaţi cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect şi să priviţi spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea şi curajul de-a realiza bijuterii în artă, ştiinţă şi cultură. Vă mulţumim fiindcă aţi fost mereu lângă noi, fiindcă ne-aţi dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-aţi susţinut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viaţă. Împreună creăm lucruri frumoase! Vă doresc vizionare plăcută, liniştită, aducătoare de gânduri bune”, a spus regizoarea Victoria Baltag.

Cercetarea pentru acest lungmetraj istoric a presupus analiza arhivelor şi interviurilor pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

În distribuţie, cu o ultimă prezenţă cinematografică, îl veţi putea vedea şi pe Ion Caramitru, susţinător al acestui proiect, alături de alţi actori, printre care şi ieşeni.

Despre Experimentul Piteşti ştim că „a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, aşa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică şi mentală a studenţilor din România, iniţiată de comunişti. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuşi reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minţii din Europa de Est.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/experimentul-pitesti/ şi la casieria Ateneului Naţional din Iaşi, la preţul de 20 lei.

Trailerul filmului poate fi vizionat pe : https://youtu.be/AL5Ab4D1w9Y. 

Comentarii