Un fost ministru susţine că Austria s-a simţit lezată de centrala nucleară din România

miercuri, 25 ianuarie 2023, 18:10
1 MIN
 Un fost ministru susţine că Austria s-a simţit lezată de centrala nucleară din România

Ioan Jelev (FOTO), ministru adjunct al Mediului în anii ’90, a amintit de obiecţiile Vienei în ceea ce priveşte anumite activităţi ale centralelor nucleare pe teritoriul ţării noastre, deşi România nu are graniţă cu Austria. Având în vedere că de-a lungul ultimilor ani s-a discutat despre reluarea unor proiecte hidrotehnice pe Dunăre, la Călăraşi sau la Turnu Măgurele, acestea cad în prezent sub riscul de a se confrunta cu protestele ecologiştilor. Totuşi, problemele ar fi multiple, deoarece astfel de amenajări s-ar afla în zona de graniţă, în cazul de faţă cu Bulgaria, iar alte ţări ar putea emite obiecţii.

„Energia hidro este verde, dar un proiect la Turnu Măgurele-Nicopole, la Călăraşi sau la Măcin va întâmpina proteste din partea ecologiştilor care nu pun în balanţă dezavantajele şi beneficiile unui astfel de proiect şi se duc ţintit doar pe dezavantaje“, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

„Dacă s-ar respecta legislaţia, o astfel de lucrare ar trebui să aibă nişte studii de impact şi evaluări strategice pentru proiecte şi programe mari de amenajare şi, mai mult, fiind şi o zonă de graniţă, ele ar intra şi sub incidenţa Convenţiei de la Espoo, care se referă la impactul transfrontalier al activităţilor industriale, conform căreia orice lucrare făcută pe teritoriul unei ţări, dacă alte ţări vecine se consideră potenţial afectate, pot să solicite ca dezbaterile şi prezentarea studiului de impact să se facă şi pe teritoriul ţării respective“, a spus Ioan Jelev.

Cititi mai multe pe dcnews.ro

 

 

Comentarii