Un nou record de pasageri pe dealul Aeroportului, chiar înaintea închiderii drumului de acces. Ce detalii mai sunt de stabilit?

miercuri, 03 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Un nou record de pasageri pe dealul Aeroportului, chiar înaintea închiderii drumului de acces. Ce detalii mai sunt de stabilit?

Cifrele de trafic confirmă depăşirea pragului de 200 de mii de călători luna trecută, în debutul restricţiilor privind accesul spre terminalele de pasageri. Restrângerea accesului la mijloacele de transport public şi taxiuri va intra în vigoare luni . Ce detalii au mai rămas de stabilit.

 

Aeroportul Iaşi a încheiat luna aprilie cu un trafic record de pasageri, 205 mii. În primele trei săptămâni ale lunii trecute fusese atins deja nivelul de trafic din luna precedentă, respectiv 140 de mii de călători care au trecut prin porţile de îmbarcare/ sosire ale Aeroportului Iaşi. Altfel spus, fluxul de oameni prin aerogara ieşeană a crescut cu aproape 50 la sută în aprilie faţă de luna martie.Precedentul record data din luna august a anului trecut, 181 de mii de pasageri.

„Anul acesta vom înregistra 2,5 milioane de pasageri, peste prognoza noastră iniţială. Creşterea va fi cu 66 la sută mai mare faţă de anul 2022, când traficul a fost de 1,5 milioane. Principala constrângere a Aeroportului o reprezintă capacitatea limitată a terminalului T3, unde pot fi procesaţi doar 350 pasageri pe oră. Acum avem şi zece plecări într-un interval de două ore, cu avioane de 230 de locuri. Practic, suntem în situaţia de a procesa, printr-un terminal de doar 3.200 mp, peste o mie de pasageri pe oră, la îmbarcare”, spune directorul general al Aeroportului Iaşi, Romeo Vatră.

Cea mai aglomerată zi a săptămânii este duminica. „Ajungem şi la 10 mii de pasageri pe zi. Ar trebui să ne bucure aceste cifre impresionante, dar de fapt e o tendinţă ce arată că în această vară vom înregistra peste 250 de mii de pasageri pe lună. Cu măsurile pe care le vom lua în cadrul aeroportului, vom reuşi să gestionăm şi acest flux”, a adăugat Romeo Vatră.

Citește și: Ziua restricţiilor spre Aeroport vine pe 8 mai, după ce Primăria a amânat cu o săptămână intrarea acestora în vigoare

Directorul general al Aeroportului a explicat că restricţiile de acces în parcarea aerogării care vor intra în vigoare pe 8 mai pentru cel puţin trei luni sunt impuse nu doar de lucrările de extindere, ci şi de construirea unei vaste reţele de utilităţi, canalizare şi telecomunicaţii. „Împreună cu Primăria Iaşi şi Poliţia Locală, vom organiza accesul pentru pasageri în următoarele luni, acesta fiind permis doar pentru mijloacele de transport în comun, taxiurile şi maşinile care circulă în regim de ride sharing. De asemenea, va fi permis accesul autocarelor, curselor ocazionale şi microbuzelor din Republica Moldova, doar pentru îmbarcare şi debarcare. Timpul de staţionare va fi limitat la 5 minute, cu excepţia transportului public local şi a celui acreditat. Vor avea acces inclusiv persoanele cu mobilitate redusă şi grupurile de copii. Evident, vom lua în calcul şi alte situaţii deosebite. Pentru pasageri vor fi puse la dispoziţie toate parcările terasate de la Ciric, de unde vor fi preluaţi cu autobuzele”, a trecut el în revistă măsurile pregătite.

Până acum, nu s-a luat o decizie definitivă privind taxa de parcare în spaţiile alocate de Primăria Iaşi. În prezent, tariful de parcare în incinta aerogării porneşte de la 5 lei/oră. De asemenea, încă nu s-a stabilit dacă pentru transferul cu autobuzele CTP din parcările de la Ciric spre Aeroport şi invers vor fi puse bilete în vânzare. Discuţiile în acest sens continuă între şefii CTP, cei de la Primărie şi conducerea Aeroportului.

Citește și: Al doilea drum spre Aeroportul Iaşi, prin Rediu Aldei: care este stadiul proiectului? Bonus: drum cu patru benzi între Aroneanu şi Moara de Vânt

Comentarii