Un român, la centrul de comandă al sateliților care furnizează Ucrainei informații despre mișcările de trupe ale Rusiei

marți, 01 martie 2022, 11:10
1 MIN
 Un român, la centrul de comandă al sateliților care furnizează Ucrainei informații despre mișcările de trupe ale Rusiei

Uniunea Europeană a cerut centrului său de sateliți din Madrid să transmită Ucrainei informații detaliate despre mișcările forțelor militare ruse, a anunțat luni seară șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

El a anunțat că statele UE sunt determinate să ajute Ucraina în războiul declanșat de Rusia.

”Relațiile noastre cu Russia nu vor mai fi determinate de comerț”, a mai spus Borrell.

Centrul de Sateliți al UE (SatCen) este o agenție a UE găzduită de Baza Aeriană Torrejón de lângă Madrid. Șeful agenției este românul Sorin Ducaru, fost Asistent al Secretarului general al NATO.

Ducaru a fost ales în martie 2019 în funcția de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN). Votul a avut loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic și de Securitate (COPS).

Sursa: g4media.ro

SATCEN este o agenție interguvernamentală a UE cu atribuții în domeniul susținerii acțiunilor de politică externă și de securitate comună, inclusiv a misiunilor și operațiunilor civile și militare ale UE, prin analiza informațiilor geo-spațiale, în corelare cu alte surse de informații relevante. Coordonarea operațională a SATCEN este realizată prin Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Înaltul Reprezentat Josep Borrell deținând și poziția de președinte al Board-ului SATCEN. Agenția colaborează, de asemenea, cu Comisia Europeană, având, în acest context, atribuții pe linia dimensiunii de securitate a Programului Spațial European.

Comentarii