Un sat din România, unic în țară. A fost pus pe lista monumentelor istorice

vineri, 18 noiembrie 2022, 12:57
2 MIN
 Un sat din România, unic în țară. A fost pus pe lista monumentelor istorice

Satul Charlottenburg din secolul al XVIII-lea, din vestul României, are un loc pe lista satelor speciale pentru modul în care a fost construit.
 

Satul, cunoscut și sub numele de Șarlota, are o plaza interioară rotundă, iar casele sunt așezate în jurul acestuia într-un mod radial. Asta îl face singurul sat de formă circulară din zona Banatului și din țară. Ministerul Culturii al țării l-a plasat pe lista monumentelor istorice.

Charlottenburg, aflat la aproximativ 50 km de Timişoara, a fost construit în urmă cu peste 200 de ani de coloniştii germani. Satul a fost construit în 1771, după ce regiunea Banatului a devenit parte a Imperiului Habsburgic, în 1718. Treizeci și două de familii provenind din provincia autonomă Trento, guvernată și de monarhia habsburgică, s-au mutat aici.

Așezarea are diametrul de 210 metri, patru intrări, iar casele au fost construite pentru a avea aceeași înălțime. Biserica satului a fost ridicată în 1876, iar prin 1896 a fost construită o gară la doi km de Charlottenburg. În același an a fost construită școala din sat. Cursurile se desfășurau anterior într-o cameră a uneia dintre case.

O plantație de dud și un fost domeniu de vânătoare, acum parc natural, se numără printre atracțiile satului, care se remarcă prin împrejurimile liniștite.
Dacă aveți de gând să vizitați locul, opțiunile de cazare sunt disponibile în satul Altringen din apropiere.

Cum să ajungi acolo:
Cu maşina, Charlottenburg se poate ajunge din Timişoara urmând drumul judeţean DJ691 până la Maşloc, apoi luând drumul judeţean DJ691A.

Comentarii