Şedinţă încinsă a Senatului Universităţii „Cuza“

Un senator a demisionat, un altul i-a cerut demisia rectorului Toader

vineri, 24 mai 2019, 01:50
2 MIN
 Un senator a demisionat, un altul i-a cerut demisia rectorului Toader

Şedinţă a Senatului cu peripeţii pentru rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof.dr. Tudorel Toader. Proaspăt reîntors din suspendare după mandatul de la cârma Ministerului Justiţiei, acestuia i-a fost cerută demisia în şedinţa Senatului de ieri, de către unul dintre membrii forului academic. Fără a fi fost fundamentată cererea decât pe o solicitare personală, conducerea instituţiei a precizat, în plen, că nu se poate solicita o astfel de demisie, conform Cartei, decât pentru încălcarea contractului de management. 

Rectorul, aflat în sală în calitate de invitat, nu a dorit să răspundă solicitării. Acesta nu a fost însă singurul episod mai tensionat. În cursul zilei de ieri unul dintre membrii Senatului, conf.dr. Vasile Cotiugă, cadrul didactic la Facultatea de Istorie, şi-a dat demisia din Senat transmiţându-şi mesajul şi către colegii din toată universitatea. „Stimate domnule preşedinte al Senatului UAIC, după ce, ca om, am înţeles nevoia încheierii unui mandat pentru pensie, după ce, ca cetăţean, am înţeles necesitatea implicării în viaţa politică şi responsabilitatea funcţiei ministeriale, cred că este timpul să spun că demisia este un act de demnitate, specific şi civilizaţiei româneşti. Drept urmare, pentru că nu pot cere o demisie, vă rog să luaţi act de demisia mea din calitatea de membru al Senatului UAIC, începând cu ziua de astăzi“, a scris conf.dr. Vasile Cotiugă în mesajul său.

Diferite surse din Senatul universităţii spun că acesta s-ar fi aşteptat ca rectorul să demisioneze după ce a stat majoritatea timpului suspendat în timpul actualului mandat. În cadrul şedinţei de ieri au fost votat şi articolele din Carta UAIC ce au fost respinse în primă fază de Ministerul Educaţiei Naţionale când Carta a fost trimisă spre aprobare. Din noua formă a do­cumentului lipseşte trimiterea conform căreia Senatul poate de­clanşa procedura de demitere a rectorului pentru încălcarea imaginii universităţii. 

 

 

Comentarii