Un şofer care trecuse pe roşu calea ferată a fost absolvit de vină în instanţă

sâmbătă, 16 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Un şofer care trecuse pe roşu calea ferată a fost absolvit de vină în instanţă

Un şofer a fost sancţionat pentru că nu a ţinut cont de un semafor defect. Procesul-verbal de amendă a fost anulat în cele din urmă în instanţă, unde s-a constatat că şoferul nu făcuse altceva decât să urmeze indicaţiile unei persoane autorizate.

Vasile S. a fost sancţionat pentru că nu respectase culoarea roşie a semaforului la trecerea la nivel cu calea ferată. Contravenţia este pedepsită cu până la 20 de puncte de amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Şoferul a contestat procesul-verbal în faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani. Aici lucrurile s-au văzut altfel decât fuseseră consemnate de agentul Secţiei 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos. Într-adevăr, şoferul trecuse peste calea ferată la Mânzăteşti, pe DJ 282E, în timp ce semaforul arăta culoarea roşie.

Acest lucru se petrecuse însă după ce şoferul aşteptase câteva minute trecerea trenului şi doar în momentul în care un angajat al CFR, echipat cu vestă reflectorizantă, anunţase că se poate trece. Semaforul era defect. „Instanţa apreciază ca fiind verosimilă o astfel de situaţie, iar în lipsa combaterii acestei probe, constată totodată că nu o poate înlătura. Instanţa se raportează şi la prevederile art. 137 alin. 2 din Regulamentul adoptat prin HG nr. 1.391 din 4 octombrie 2006, «Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.» Or, apreciază instanţa, petentul a dat curs indicaţiilor agentului de cale ferată, la fel ca şi, de altfel, ceilalţi participanţi la trafic, fiindu-i indusă ideea certă că, dată fiind această situaţie de fapt, nu încalcă nicio normă rutieră”, au arătat judecătorii.

Magistraţii Judecătoriei Paşcani au dispus anularea procesului-verbal de contravenţie. Sentinţa nu este însă definitivă, ea fiind contestată de Poliţie în faţa Tribunalului. 

Comentarii