Ungaria: peste jumătate din cetățeni declară că se confruntă sistematic cu lipsa alimentelor, care nu se găsesc pe piață

joi, 29 decembrie 2022, 11:27
2 MIN
 Ungaria: peste jumătate din cetățeni declară că se confruntă sistematic cu lipsa alimentelor, care nu se găsesc pe piață

Când a luat măsura plafonării prețurilor la alimente de bază, guvernul Viktor Orban a subliniat că măsura nu are sens dacă va duce la o penurie de produse. Acum, cabinetul de la Budapesta dă vina pe sancțiunile impuse Rusiei pentru lipsa produselor de bază.„Ungurii consideră că forințul depreciat, prețurile mari la energie și politica economică defectuoasă sunt cauza inflației alimentare, care este campioana europeană.

Peste trei sferturi dintre cumpărătorii ungari s-au confruntat cu situația în care nu au putut cumpăra produse alimentare în magazine la prețuri plafonate din cauza lipsei acestora: 56% dintre ei întâlnesc în mod regulat acest fenomen, iar în cazul a 22% li s-a întâmplat așa ceva, rezultă din datele unui sondaj de opinie realizat de Publicus Research la mijlocul lunii decembrie”, scrie această publicație.

Nepszava amintește că, la eliminarea plafonării prețurilor la combustibil, la 6 decembrie, șeful de cabinet al premierului Ungariei, Gergely Gulyás, a declarat că o plafonare a prețurilor are sens atâta timp cât nu duce la o lipsă de bunuri. Dacă se ajunge ca produsul să nu poată fi asigurat familiilor, atunci plafonarea își pierde sensul, a explicat demnitarul maghiar.

Cu toate acestea, pe rețelele sociale din Ungaria aparv frecvent relatări despre faptul că din magazinele din Ungaria lipsesc zahărul, uleiul sau laptele UHT cu 2,8% grăsime, scrie publicația de la Budapesta.

Înghețarea prețurilor la alimente introdusă de la 1 februarie a acestui an a fost extinsă la jumătatea lunii noiembrie – pe lângă zahăr, ulei de gătit de floarea soarelui, făină de grâu BL 55, piept și pulpă de pui, pulpă de porc și lapte UHT de 2,8% grăsime – și la ouă și cartofi. Iar la mijlocul lunii decembrie măsura a fost prelungită până la 30 aprilie a anului viitor.

Mai mult, pe defapt.ro

Comentarii