UMF se alătură apelului universităţilor din Iaşi care vor să le fie deblocate soldurile

Universităţile stau cu conturile pline de bani, dar nu pot cheltui nimic

marți, 03 decembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Universităţile stau cu conturile pline de bani, dar nu pot cheltui nimic

UMF are de departe cele mai multe venituri proprii, are şi planuri de investiţii, dar nu poate face nimic: Ministerul Educaţiei îi ţine banii blocaţi

După ce rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, prof.dr. Dan Caşcaval, a tras un semnal de alarmă la învestirea noului guvern cu privire la necesitatea deblocării soldurilor universităţilor, şi reprezentan­ţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, de departe instituţia de învăţământ superior cu cele mai multe venituri proprii, se plâng de faptul că nu pot cheltui banii respectivi. Deşi reprezentanţii UMF spun că, în ultimii patru ani, valoarea proiectelor europene finanţate a crescut cu 100%, la nivel intern nu pot fi cheltuiţi banii rămaşi nefolosiţi.

Centru de conferinţe şi cantină pentru studenţi

Spre exemplu, pentru a putea folosi suma de circa 6 milioane de lei, rămasă ca surplus în urma modernizării clădirii de la Bioinginerie Medicală, a fost nevoie de mai multe solicitări la ministerul Educaţiei ca în final să fie dată anul acesta o ordonanţă prin care au fost mutaţi banii către bugetul de investiţii. De acea, în momentul de faţă, UMF vrea să construiască un centru de conferinţe, pe terenul fostei săli de sport Bagdasar, şi o cantină studenţească.

„S-au obţinut avize pentru eliberarea terenului şi pentru utilizarea sălii de sport. Este drept că în această strategie au fost prevăzute doar săli de conferinţe, dar am făcut un sondaj printre studenţi şi am constat că aceştia îşi doresc foarte mult o cantină studenţească. Astfel că ne-am decis să ridicăm acolo o cantină – cea actuală nu face faţă numărului mare de studenţi şi cadre didactice, dar vor fi şi săli de conferinţă, săli de lectură, spaţii de cazare, pentru că va fi o clădire pe mai multe niveluri. Este un proiect ambiţios, dar care va fi, cu siguranţă, realizat, aşa cum au fost şi celelalte. În momentul de faţă, suntem în faza de obţinere a autorizaţiei pentru demolare“, a declarat ing. Maria Arhip, director general administrativ al UMF, într-un interviu publicat pe site-ul universităţii.

Mai mult, aceştia vor să cumpere şi o clădire aflată în preajma UMF prin care să crească baza de cercetare, dezvoltând un centru de cercetări fundamentale. Deşi înţelegerea a fost finalizată cu proprietarul, se aşteaptă aprobarea de la minister pentru cheltuirea banilor. 

Comentarii