Unul dintre cele mai neobişnuite festivaluri din România a început aseară la Iaşi, pe pârtia de schi

sâmbătă, 23 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Unul dintre cele mai neobişnuite festivaluri din România a început aseară la Iaşi, pe pârtia de schi

Rocanotherworld: zeci de formaţii cântă gratuit la Iaşi, în amintirea ieşeanului Ioan Dan Niculescu, coordonatorul campaniei lui Iohannis în 2014.

Începând de ieri, la Iaşi are loc unul dintre cele mai neobişnuite festivaluri din România – Rocanotherworld, la care peste 60 de artişti cunoscuţi din ţară şi din străinătate vor veni să cânte gratuit în capitala Moldovei, în zona pârtiei din Copou şi la Gaaleria Genesis, de la Moldomobila. Formaţiile şi voluntarii au acceptat acest efort pentru că întreg festivalul este construit în jurul amintirii lui Ioan Dan Niculescu, unul dintre cei mai buni creatori din Iaşi, care s-a stins din viaţă în 2016 în urma unui accident de maşină. Ioan Dan Niculescu, sau Roca, cum îi spuneau prietenii, este cunoscut ca fiind coordonatorul campaniei din online a lui Klaus Iohannis la cursa pentru prezidenţialele din 2014, fondatorul companiei Argo, de branding şi design premiată la nivel naţional, a creat şi primul brand de sos iute premium din România, „Doamne Fereşte“, după experienţa sa culturală şi culinară din Thailanda, şi a salvat vieţile a sute de câini comunitari prin proiectul „Ai cumva o păturică?“, acţiune care a ajuns să fie cel mai mare eveniment caritabil din România pentru animalele abandonate.

Evenimentul se desfăşoară şi anul acesta în cadrul festivalului. Cunoscut ca fiind un împătimit al rockului, Ioan Dan Niculescu a adus petrecerile rock în Iaşi, sub numele „Rock Nights“, şi de acolo îi vine şi porecla sub care a fost cunoscut şi care stă la baza construcţiei numelui festivalului – Roca.. Anul acesta, festivalul se va desfăşura la baza pârtiei de schi, unde vor cânta trupe precum Coma, Am Fost La Munte şi Mi-a Plăcut, Nava Mamă, Nouă ani lumină, Neuronspoiler (UK), şi la Galeriile Genesis din zona fostei fabrici Moldomobila, unde participanţii pot participa la street food şi pot asculta muzică indie şi electronică. Nici anul acesta intrarea nu se plăteşte, cei care vin la festival având posibilitatea de a dona pentru a susţine artiştii independenţi de la Teatru Fix, cel mai mare teatru independent din ţară, sau festivalul în general, cumpărând o serie de brăţări de acces de 50, 100 sau 150 de lei de lei.

„Anul acesta, noi suntem principala «cauză» a celei de-a treia ediţii a festivalului Rocanotherworld. Din donaţiile strânse în cadrul festivalului ne propunem să achiziţionăm un sistem de sunet care e absolut necesar pentru organizarea oricărui eveniment la cele mai înalte standarde. Lipsa fondurilor face ca lucrările să înainteze destul de încet, dar sperăm ca pînă vin din nou temperaturile scăzute să reuşim să asigurăm încălzirea spaţiului într-un fel sau altul, pentru a putea organiza evenimente şi iarna“, a declarat Maria Comârlău, de la Teatru Fix, pentru o ediţie specială a „Opiniei studenţeşti“ scoasă în timpul festivalului. Se pot face şi donaţii directe în bani la festival. Anul trecut, cei care au participat la Rocanotherworld au putut să doneze pentru „Casa Share“ şi pentru padocurile din jurul oraşului. 

Comentarii