Ursul de Aur pentru cel mai bun film: ”Alcarras”, regizat de Carla Simon

miercuri, 16 februarie 2022, 22:52
1 MIN
 Ursul de Aur pentru cel mai bun film: ”Alcarras”, regizat de Carla Simon

Pelicula ''Alcarras'', o coproducţie Spania/Italia în regia cineastei spaniole Carla Simon, un portret tandru şi profund al unei familii de agricultori bulversată de modernitate, fost recompensată miercuri cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film, în cadrul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Regizoarea, în vârstă de 35 de ani, care a filmat cu actori neprofesionişti, a dedicat premiul ''oamenilor care cultivă pământul'', subliniind importanţa agriculturii pentru societate.

Cineasta a mai primit un premiu la Berlin, în 2017, pentru pelicula sa de debut ''Summer 1993'', în cadrul secţiunii Generation Kplus.

Carla Simon a primit premiul de la preşedintele juriului, regizorul american M. Night Shyamalan, care a salutat performanţa actorilor în a portretiza ''tandreţea şi zbaterile unei familii'' şi în a scoate în evidenţă ''dependenţa noastră de pământ''.

Filmul spune povestea familiei Sole, care a cultivat timp de trei generaţii sute de piersici pe terenurile proprietarilor înstăriţi. Aceştia vor însă să desfiinţeze copacii pentru a instala panouri solare. Capul familiei, Quimet, refuză să asiste la dispariţia lumii sale tradiţionale.

În jurul lui, un întreg echilibru familial fragil, de la copii la vârstnici, riscă să se prăbuşească. Filmul este în acelaşi timp delicat, dar şi o meditaţie profundă pe tema modernizării forţate a zonelor rurale sau despre conflictul dintre ecologie şi tranziţie ecologică.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii