USR-iştii ieşeni aleg preşedintele în timp ce studiază demisia lui Huşanu: este valabilă demisia pe Facebook sau nu?

vineri, 17 septembrie 2021, 02:01
2 MIN
 USR-iştii ieşeni aleg preşedintele în timp ce studiază demisia lui Huşanu: este valabilă demisia pe Facebook sau nu?

Voturile incorecte exprimate inclusiv la Iaşi au dus la reluarea votării, care se desfăşoară online. Cât priveşte demisia lui Iulian Huşanu, afişată tot online, cei de la USR PLUS Iaşi caută soluţii să o valideze

Votul pentru desemnarea preşedintelui USR PLUS a început deja în mediul online, dar debutul nu a fost lipsit de peripeţii. Astfel, imediat după lansarea procedurii, s-a constatat că link-uri pentru conectarea membrilor au fost trimise şi celor care nu au acest drept că nu au plătit cotizaţia la zi. „A fost o eroare în aplicaţie şi am reluat votul”, ne-a explicat ieri Monica Berescu, fost copreşedinte al organizaţiei ieşene. Amintim că nici ea, nici Cosette Chichirău, celălalt copreşedinte, nu au mai candidat la alegerile pentru conducerea filialei de la Iaşi, preşedinte fiind ales Ştefan Tanasă, fostul subprefect.

Cele mai multe voturi „false” la nivel naţional au venit de la Iaşi, dar au fost semnalate şi în alte organizaţii. Eroarea a fost descoperită când se exprimaseră deja la Iaşi aproximativ 300 de voturi, iar un procent de 10 la sută dintre acestea veneau din partea unor membri care nu întruneau condiţiile să voteze. În mod normal, ceva mai mult de 1.200 de membri ai filialei ieşene au dreptul să aleagă între cei trei candidaţi, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Irinel Darău. Votul se va încheia pe 26 septembrie.

Citește și: Ping – pong cu demisia consilierului Hușanu. Și-a dat-o, a retras-o, partidul i-o cere iarăși

În ce priveşte problema consilierului local care a demisionat online, marţi, din USR PLUS, pentru ca a doua zi să revină, tot online, asupra deciziei, deputatul Monica Berescu este de părere că Iulian Huşanu ar trebui să-şi păstreze opţiunea iniţială. „Nu este ilegal ce a făcut (afaceri cu instituţii publice, n.r.), dar nu este etic”, ne-a spus Monica Berescu opinia sa. „Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să mai fie consilier local”, a adăugat ea. Cât priveşte demisia lui Iulian Huşanu, „trebuie să vedem dacă a fost depus un document sau nu”. Aşadar, rămâne de văzut dacă partidul adept al digitalizării administraţiei publice va lua sau nu în considerare demisia afişată marţi în format digital, pe Facebook, de către Iulian Huşanu, opţiune care este luată în calcul în interiorul filialei şi analizată.

Până atunci, acesta îşi continuă activitatea de consilier local. Iulian Huşanu a participat ieri la o rundă de discuţii privind un credit pe care Primăria Iaşi îl vizează la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Huşanu face parte din comisia de negociere pentru creditul necesar refacerii sau construirii unor obiective precum clădiri şcolare, Ateneul Copiilor, cinematograful Dacia şi Depoul Dacia.

Comentarii